Nyheter

JERUSALEM: Israelsk politi anholder en palestiner i Al-Aqsa-moskeen. Stormingen skjedde mens palestinere var samlet for bønn i forbindelse med ramadan.

Israelsk politi stormet
al-Aqsa-moskeen i Jerusalem

Flere hundre mennesker ble pågrepet av israelsk politi som tok seg inn i al-Aqsa-moskeen i Jerusalem natt til onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet hevder de var nødt til å gå inn i moskeen for å hente ut ungdommer som hadde barrikadert seg med fyrverkeri, kjepper og stein.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Palestinere på stedet forteller i stedet at politiet angrep mennesker som var samlet til bønn. Sju personer ble såret, ifølge palestinsk Røde Halvmåne.

– De stormet inn og startet å slå alle. De pågrep folk og la unge menn med ansiktet ned på gulvet mens de fortsatte å slå dem, sier Fahmi Abbas til nyhetsbyrået Reuters.

I en uttalelse sier politiet at fyrverkeri ble avfyrt og stein kastet mot dem da de gikk inn i bygningen. Én politibetjent skal ha blitt skadd i beinet.

Fly- og rakettangrep

Flere enn 350 mennesker ble pågrepet i moskeen, ifølge politiet. De pågrepne hadde angivelig barrikadert seg på voldelig vis.

Etter sammenstøtene ble raketter avfyrt fra Gazastripen mot Israel. Det israelske militæret svarte med flyangrep mot mål på Gazastripen. Så langt er det uklart om noen ble såret som følge av fly- og rakettangrepene.

Den islamistiske Hamas-bevegelsen, som har makten i Gaza, har bedt palestinere om å dra til al-Aqsa-moskeen for å forsvare den.

Hamas Radio hevder at israelske flyangrep rammet to treningsleirer, en i Gaza og en annen i en flyktningleir.

– Vi advarer okkupanten mot å krysse røde linjer ved hellige steder, noe som vil føre til en stor eksplosjon, sier en talsperson for den palestinske presidenten Mahmoud Abbas på Vestbredden.

HELLIG: Klippedomen og al-Aqsa-moskeen ligger i området Haram al-Sharif, eller Tempelhøyden, i Jerusalem. Både domen og moskeen er pilegrimsmål for muslimene. Al-Aqsa-moskeen kalles «Den fjerntliggende moské» og ble reist i tiden 705–715, men er senere ødelagt av jordskjelv to ganger.

Jordan fordømmer

Flere arabiske land reagerer sterkt på den israelske politiaksjonen. Jordan, som formelt har overoppsynet med høyden der al-Aqsa-moskeen ligger, fordømmer stormingen av bygningen.

Regjeringen i Egypt beskriver stormingen av moskeen som en farlig opptrapping som kan undergrave forsøk på å oppnå en våpenhvile. Både Egypt og Jordan har deltatt i forsøk på å roe ned den spente situasjonen på den okkuperte Vestbredden

Situasjonen i Israel og Palestina har vært svært spent de siste månedene. Siden nyttår har 14 israelere og én ukrainer blitt drept i palestinske angrep, mens minst 91 palestinere er drept av israelske styrker, sivile eller i etterkant av egne angrep.

Stormingen av moskeen skjedde idet palestinere var samlet i bygningen til bønn i forbindelse med ramadan. Samtidig forbereder israelere seg på å feire jødisk påske senere denne uken.

Powered by Labrador CMS