Nyheter

GANGSTER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammenliknes med den kjente gangsteren Pablo Escobar.

Israelske demonstranter: – Ikke la diktaturet vinne

TEL AVIV (Forsvarets forum): Hundretusener av israelere tar til gatene i protest mot statsminister og regjering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Raseri og frykt ligger under, men stemningen er oppløftet og begeistret i det koket av mennesker som har trengt seg sammen på Habima-plassen i sentrum av den israelske storbyen.

«Demokrati for alle, palestinere og israelere.»

«Ikke la diktaturet vinne»

«Folket forlanger demokrati»

Slik lyder noen av budskapene på plakater og i taktfaste rop fra de tusener av demonstranter som har tatt seg fram til det kjente landemerket i Tel Aviv.

Meir Shuvi (46) er veteran i den israelske hæren. Som de fleste israelere har han ofte trukket i uniform for å forsvare den jødiske staten som ble etablert i 1948.

– Jeg har kjempet i mange kriger for Israel. Men aldri har jeg utkjempet en viktigere krig enn den som pågår i dag, nemlig å slåss for demokratiet. Vi har alltid vært stolte over å kunne si at Israel er det eneste demokratiske landet i Midtøsten. Det er vi ikke lenger, hils til Europa og si det, roper 46-åringen inn i øret på oss.

VETERAN: Meir Shuvi (46) er veteran i den israelske hæren. Mange IDF-reservister har trukket til gatene under de store demonstrasjonene.

– Gjennomkorrupt regjering

De øredøvende ropene over Habima-plassen bekrefter at her er det unison enighet om det veteransoldaten sier til Forsvarets forum.

Han legger til:

– Dere må forstå at vi har valgt en regjering i Israel som er gjennomkorrupt og som ønske å avvikle våre demokratiske verdier, og ofre menneskerettigheter på diktaturets alter. Heldigvis er vi mange som er bevisst på hvilken retning statsminister Benjamin Netanyahu tar oss.

Hver dag og kveld i ukesvis har ti-tusener av israelere høylytt protestert mot regjeringens politikk.

ØDELEGGES: Demonstrantene mener at staten ødelegges fra innsiden.

Ved to anledninger greide folkemassen å hindre at biler og passasjerer kom fram til Ben Gurion flyplassen. Da statsminister Netanyahu i forrige uke skulle på reise til Roma og Berlin ble han fraktet i helikopter til flyplassen.

– Det som nå skjer i Israel har aldri skjedd tidligere, i hvert fall ikke i et slikt omfang og med en slik begrunnelse. Jeg håper virkelig at vi greier å åpne øynene på folk, og også på dere europeere, sier Dimitri, som ikke vil oppgi etternavnet sitt.

Han en av de mest aktive demonstrantene. Grunnet hans rolle i demonstrasjonene vil han ikke oppgi etternavn.

Minner om en folkefest

Raseriet over regjeringens politikk og forsøk på at regjeringen kan ta styring over rettsapparatet, tar ikke form av vold og tumulter.

HUNDRETUSENER: Av folk har tatt til gatene de siste ukene. Noen hunder er også til stede i demonstrasjonen denne kvelden.

Demonstrasjonen kan minne mer om en gedigen folkefest. Det er sang og plakater med både humoristisk innhold og en skarp brodd. Familier med småbarn godt plassert i barnevogner og med hørselsvern, hører med til bildet av det folkelige opprøret.

Spaltist og militæranalytiker Yossi Melman har bitt seg merke i det han mener er et viktig element i protestbølgen som nå skyller over Det hellige land.

– Ved ethvert regjeringsvalg vaier det blå hvite flagget til Israel alltid ved høyresidens og de konservatives arrangement. Det vi ser i dag at vanlige folk, uansett tidligere politisk tilhørighet, nå gjør flagget om til et symbol på kampen for et demokratisk Israel. Det er verdt å få med seg og kan bety at Israelere trekker mer i samme retning. Og det igjen gir oss et håp om en bedre framtid, sier Melman til Forsvarets forum.

HJELP: Demonstrantene skriker etter å redde demokratiet i det som omtales som Midtøstens eneste demokrati .
Powered by Labrador CMS