Nyheter

Richard Hecht, internasjonal talsperson i det israelske forsvaret.

Israel sender drone-systemer til Ukraina

Etter lang tids nøling har Israel blir det nå opplyst at det israelske forsvaret IDF kommer til å forsyne Ukraina med anti-drone systemer. Dette som en motvekt til iransk produserte missiler som Russland har tatt i bruk i angrepskrigen mot Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Iran i er ikke lenger bare et problem for Israel. Fra et IDF-perspektiv er vi kommet til at iranske droner er et internasjonalt problem, langt utover denne regionen, sier oberstløytnant Richard Hecht i den israelske hæren, IDF.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til Forsvarets forum forteller Hecht som talsperson for IDF at en avtale om levering av teknologisk avanserte anti-dronesystemer er til Ukraina lenge har vært diskutert, men ifølge flere israelske presseorgan er er levering av systemet nå vedtatt av det israelske forsvarsdepartementet.

Oberstløytnanten og talspersonen for den israelske hæren, IDF, sier at avtalen om å sende et avanserte anti-drone systemer som kan oppdage de iranske dronene som Russland opererer og bruker i krigføringen mot Ukraina, kommer til å bli en realitet.

– IDF har lenge vært klare på at en avtale om å levere anti-dronesystemer til Ukraina har vært noe vi ser positivt på. Selve vedtaket måtte bli tatt av det politiske Israel, men som sagt det har vært et sterkt ønske i IDF om at vi forsyner Ukraina med anti-dronesystemer, sier Richard Hecht, før han legger ut om hvor delikat og sensitivt Israels forhold til Russland er fordi begge landenes militære er involvert i borgerkrigen som har pågått i Syria det siste tiåret.

Håndtere iransk aktivitet

– Vi danser på en stram linje når det gjelder vårt forhold til Russland ut fra det faktum at vi må ta forholdsregler og reagere på iransk aktivitet i Syria, samtidig må vi holde hverandre orientert, og slik koordinere og håndtere den russiske tilstedeværelsen i Syria, sier oberstløytnant Hecht.

Når IDF-offiseren blir ivrig og ønsker å understreke kompleksiteten av det han mener det israelske forsvaret står overfor, er den skotske aksenten hans ikke til å ta feil av.

– Det en familiebakgrunn jeg er stolt over å ha, sier han og fortsetter: Gitt det jeg nå sier og har sagt, er det ikke noen tvil om at det er en delikat situasjon Israels befinner seg i, i så måte. Og det har vært et stort press på Israel for å levere dette avanserte anti-dronesystemet til Ukraina.

TEL AVIV: Oberstløytnant Richard Hecht er internasjonal talsperson i det israelske forsvaret. Her er han fotografert på taket til "IDF spokesperson unit" sitt hovedkvarter i Tel Aviv.

– For oss er det det selvsagt et ønske å bidra til en fred som vi ser for oss komme i Ukraina, men så er det helt åpenbart at vi står overfor store problemer internt her i landet, i tillegg til problemet med Iran, sier han.

Demonstrasjonene

Det gir Forsvarets forum en åpning til å kunne spørre IDF-offiseren om de store demonstrasjonene som hver dag og kveld foregår i Israel. Store protester mot landets statsminister og regjering som et stort flertall av demonstrantene mener setter det israelske demokratiet i fare.

Det skrives petisjoner og protestbrev fra militære reservister og pensjonerte militære fra alle våpengrenene, folk som ennå vil kunne bli mobilisert om Israel skulle bli involvert i nok en krig. Til og med flygere og etterretningsoffiserer med enorm erfaring nekter å respektere regjeringens politikk. Det er et stort folkelig opprør som foregår i Israel i disse dager.

TAR TIL GATENE: Demonstrantene kjemper mot Netanyahu-regjeringens planer om en rettsreform.

– Hundretusener av israelere tar til gatene. Hvilken innvirkning har realiteten og uroen som følger protestene på dere som utgjør den israelske hæren, IDF, av i dag? En hverdag dere aldri har opplevd tidligere?

Richard Hecht er naturligvis ikke overrasket over at spørsmålet blir stilt. Men da vi umiddelbart følger opp med om noen av hans folk og kolleger er blant de som tar til gatene på kveldstid, kommer det kjapt fra offiseren:

– Overhodet ikke. Det ville være et brudd på vårt reglement for våre folk. IDF er en stabiliserende enhet i Israel. Slik er det, slik har det vært og slik vil det alltid være. Vi kan ikke legge ned arbeidet selv om situasjonen spesiell som den helt klart er. Men det israelske forsvaret er selve grunnvollen i den jødiske staten, sier offiseren som er IDFs talsperson for internasjonale affærer.

Høyesterett

En liten seier for de hundretusener som har tatt til gatene i de store israelske byene den siste måneden, var det søndag kveld. Da kom det melding om at israelsk Høyesterett har forbudt statsråden for Nasjonal sikkerhet, Itamar Ben-Gvir, den religiøst ortodokse politikeren som motstanderne av dagens regjering ser på som en av de farligste politikerne, og som arbeider for en demontering av det israelske demokratiet.

PURIM: Den ultranasjonalistiske innenriksministeren, Itamar Ben-Gvir, fotografert under et arrangement under den jødiske Purim-feiringen i Hebron på vestbredden. Ministeren hadde ikledd seg forskjellige klesplagg som symboliserer enhetene som er under hans kommando.

Ben-Gvir har fått forbud mot å blande seg inn i politiets arbeid når det gjelder de pågående demonstrasjonene.

«Ministeren for sikkerhet må avholde seg fra å gi instrukser til politiet, enten det er direkte eller indirekte. Og spesielt gjelder dette bruk av vold for å spre demonstrantene, og blande seg inn i tid og sted for anti-regjerings demonstrasjoner», het det i bestemmelsen tatt av israelsk Høyesterett søndag kveld.

Rettelse: I denne saken stod det først at Israel vil levere anti-drone missiler til Ukraina. Dette er feil. Det riktige er anti drone-systemer. Saken er oppdatert 27.03.2023, klokken 12.41.

Powered by Labrador CMS