Nyheter:

SKJELV: Skjelvene som hadde sitt episenter sør for Reykjavik målte over fem på Richters skala. Verken personell eller materiell er skadet som følge av skjelvene, ifølge Luftforsvaret. Her ser vi F-35 under Icelandic Air Policing 2021.
SKJELV: Skjelvene som hadde sitt episenter sør for Reykjavik målte over fem på Richters skala. Verken personell eller materiell er skadet som følge av skjelvene, ifølge Luftforsvaret. Her ser vi F-35 under Icelandic Air Policing 2021.

Jordskjelv på Island hvor norsk F-35 er stasjonert: – Vi merket skjelvet

Luftforsvaret opplyser at bidraget går «som normalt» etter jordskjelvene på Island.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var flere som merket skjelvene. Det er ikke unormalt at det går en del skjelv her på Island, sier talsperson i Luftforsvaret Stian Roen til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Roen understreker at verken personell eller materiell er skadet som følge av skjelvene som inntraff onsdag 24. februar, hvor flere av dem målte over 5 på Richters skala.

– Det var udramatisk. Det var en en litt «rumlende» lyd og litt rystelser i bakken, sier Roen.

– Skjelvene vil ikke påvirke oppdraget på Island som går som normalt, fortsetter han.

Ifølge NTB kom det første skjelvet i 10-tiden, rundt 35 kilometer sørvest for hovedstaden Reykjavik, ifølge rikskringkasteren RÚV.

Skjelvene skal ha hatt en styrke på inntil 5,7.

Stort bidrag

Samtidig med den økende seismiske aktiviteten på vulkanøya ankom den norske styrken Island denne uka. Fra Keflavik skal de trygge luftrommet på vegne av Nato. Styrken teller 150 personer og fire F-35 kampfly.

– Det er et helt system som har reist til Island, med vakt- og sikringssoldater, teknisk personell, stab og piloter, sier Roen.

Tar over

I mars tar Norge over QRA-beredskapen (Quick Reaction Alert) for Nato på Island. Oppdraget heter Iceland Air Policing (IAP), og går ut på en rundgang mellom alliansens medlemsland.

De norske F-35 flyene skal rykke ut dersom ukjente luftfartøy kommer nært islandsk luftrom. Beredskapen kalles QRA og er tilsvarende den norske F-16 beredskapen i Bodø.

Dette er det andre og siste utenlandsoppdraget til F-35 før de tar over beredskapen for F-16 på Evenes fra 2022.

Powered by Labrador CMS