Nyheter

SYRIA: Soldater fra Syrian Democratic Forces i nærheten av Gweiran-fengselet i Hasakeh, nord-øst i landet.

Over 130 drept i fortsatte kamper mot IS i Syria

For fjerde dag på rad raste søndag voldsomme kamper mellom IS og kurdiske styrker i Hasakeh i Nord-Syria. Minst 136 mennesker er drept hittil.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 100 IS-krigere angrep torsdag det kurdiskdrevne Ghwayran-fengselet i Hasakeh for å sette fri innsatte IS-krigere. Operasjonen var den mest omfattende siden Vesten erklærte endelig seier over det såkalte IS-kalifatet i Syria og Irak i 2019.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I de intense kampene som har pågått siden torsdag, har IS-krigerne fått tak i våpen som var lagret i fengselet, og satt fri mange fanger, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Over 100 er tatt til fange igjen, men andre er fortsatt på rømmen.

Minst 45 kurdiske soldater og 84 IS-krigere er drept, ifølge SOHR. I tillegg har sju sivile mistet livet i sammenstøtene. Bare siden lørdag har 23 IS-krigere og 11 kurdiske soldater blitt drept.

I fjor kostet krigen i Syria over 3700 liv. Les mer her.

Kamper i nabolaget

Kampene fortsatte natt til søndag mens kurdiske styrker som har omringet fengselet, rykket nærmere bygningen og samtidig kjempet fra hus til hus mot IS-krigere som har forskanset seg i nabolaget.

Kampene fortsatte gjennom dagen søndag, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. De kurdiske styrkene har i stor grad tatt tilbake kontrollen over området rundt fengselet og en stor del av fengselet, opplyste gruppen videre.

De syriske demokratiske styrkene (SDF), som styrer et område i det nordøstlige Syria, brukte høyttalere for å be folk komme seg bort fra nabolaget nord for fengselet. En sivil person som kom seg unna til fots, sa at IS-krigere går inn i hus og dreper folk.

Helikoptre og fly fra den USA-ledede koalisjonen mot IS har gjennomført luftangrep under kampene til støtte for SDF, både mot fengselet og i nabolaget Zuhour, opplyste en talsmann for kurdiskdominerte SDF fredag.

Koalisjonsfly slapp flygeblader ned i boligområdet der folk ble oppfordret til å rapportere om alle mistenkelige aktiviteter, opplyste SOHR.

Norske spesialsoldater forsøkt angrepet med lastebil full av sprengstoff i Syria i 2017. Les mer her!

Koordinert angrep

Fengselet huser flere tusen mistenkte IS-medlemmer. Anslaget over hvor mange det er snakk om, varierer fra kilde til kilde, men ifølge AP kan det være så mange som 5.000, blant dem sentrale lederskikkelser.

IS har offentliggjort en video som skal vise flere titalls fengselsvakter som ble tatt til fange under stormingen av fengselet. Noen av dem opplyser om navn og fødselsdato på videoen.

IS' propagandakanal, nyhetsbyrået Amaq, har meldt at flere titall kurdiske militære ble drept og at minst 800 innsatte er satt fri fra fengselet siden torsdag.

Det storstilte og koordinerte angrepet startet med at to selvmordsbombere kjørte lastebiler lastet med eksplosiver fram til fengselsporten og sprengte dem, ifølge Amaq.

Stormingen var koordinert med at innsatte i fengselet gikk til angrep på ansatte, og det er uvisst hvordan det har gått med dem, ifølge SDF.

Les også: Medlem i Taliban-delegasjonen politianmeldt i Norge.

Ikke kapasitet

Kurdiske myndigheter har lenge gjort det klart at de ikke har kapasitet til å holde tusenvis av IS-krigere fanget og stille dem for retten.

De sier selv at det er folk fra minst 50 nasjoner i fengslene der 12.000 IS-fanger holdes.

Mange av dem er fra land som er motvillige til å hente dem hjem av frykt for reaksjonen blant velgerne. Abdulkarim Omar, som er kurdernes utenrikssjef, legger skylden for angrepet på det internasjonale samfunnets manglende innsats for å ta ansvar.

Les også: Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære.

Powered by Labrador CMS