Nyheter

President Hassan Rouhani snakker i et regjeringsmøte i Teheran, Iran.
President Hassan Rouhani snakker i et regjeringsmøte i Teheran, Iran.

Iran åpner ny oljeterminal

Iran har bygd en 1.000 kilometer lang rørledning fra Goreh i Bushehr-provinsen, for å bringe oljen fram til den nye terminalen i Jask.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Iran har åpnet sin første oljeterminal utenfor Persiabukta og kan dermed unngå det trange Hormuzstredet som patruljeres av amerikanske krigsskip.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den nye terminalen ligger i Jask ved Omanbukta, der den iranske marinen har hatt en base siden 2008. Derfra kan oljetankere gå rett ut i Arabiahavet, uten å måtte passere gjennom det knapt 40 kilometer brede Hormuzstredet.

Den nye terminalen innebærer også at fraktkostnadene går ned, og det samme gjør tankskipenes forsikringskostnader som er høye i Hormuzstredet.

– Vi hadde én terminal, og dersom det var problemer, kunne oljeeksporten vår avskjæres. Dette er derfor en historisk dag for Iran, sier avtroppende president Hassan Rouhani.

Amerikanske sanksjoner

Iran er gjenstand for omfattende amerikanske sanksjoner, noe som også rammer oljeeksporten.

– Oljeindustrien er svært viktig for oss, og den er også viktig for fienden, sier Rouhani, som i neste måned overlater presidentposten til Ebrahim Raisi.

Iran har bygd en 1.000 kilometer lang rørledning fra Goreh i Bushehr-provinsen, for å bringe oljen fram til den nye terminalen i Jask.

Startskuddet for prosjektet gikk i 2019, året etter at daværende president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen og innførte sanksjoner.

Les også: Iranske marinefartøy seiler gjennom Den engelske kanal

Offshore

Prislappen er på rundt 18 milliarder kroner, og den nye terminalen kan pumpe rundt 30.000 fat olje i timen om bord i oljetankere. Det skjer via en flytende installasjonen som ligger 7 kilometer utenfor kysten.

Kharg-terminalen, som ligger nærmere 500 kilometer nordvest for Hormuzstredet, er i dag verdens største oljeterminal og har en kapasitet på rundt 8 millioner fat om dagen.

Kraftig fall

Irans oljeeksport var for ti år siden på over 2,5 millioner fat om dagen, men har falt kraftig siden de amerikanske sanksjonene trådte i kraft og var ved utgangen av 2019 på rundt 650.000 fat om dagen, viser en oversikt fra CEIC.

I fjor falt eksporten ytterligere til ned mot 400.000 fat om dagen, mens den ifølge analyseselskapet S&P Global Platts Analytics lå på rundt 825.000 fat daglig i første kvartal i år.

Dersom de amerikanske sanksjonene blir opphevet, mener de iranske myndighetene å kunne øke eksporten til 4 millioner fat om dagen.

Powered by Labrador CMS