Nyheter

FORLIS: Arkivfoto av Kharg, det største skipet i den iranske marinen, som brant og sank i Omanbukta.
FORLIS: Arkivfoto av Kharg, det største skipet i den iranske marinen, som brant og sank i Omanbukta.

Irans marine sier besetning er i sikkerhet etter skipsbrann og forlis

Det største fartøyet i den iranske marinen har forlist etter en brann, opplyser marinen. Besetningen er i god behold, men måtte gi opp å slokke brannen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsynings- og logistikkfartøyet Kharg begynte å brenne tirsdag i nærheten av havnen i Jask, nær innseilingen til Hormuz-stredet. Marinen sier slokkingsarbeidet pågikk i 20 timer før skipet sank.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Besetningen kom seg trygt av skipet, opplyser den iranske marinen.

Evakuering

Det statlige nyhetsbyrået IRNA meldte først at redningsoperasjonen for Kharg hadde «slått feil», uten at det ble gitt nærmere detaljer om hva dette innebar. Senere kom meldingen om at skipet hadde sunket.

I sosiale medier i Iran er det delt bilder av det som skal være mannskapet på Kharg som evakuerer fartøyet i redningsvester mens skipet brenner bak dem.

Les også: 52 år gammelt krigsskip til Oslo

Satellittbilder viser skipet vest for Jask tirsdag. Amerikanske satellitter som overvåker branner fra verdensrommet, oppdaget en brann ved Jask som startet like før den første nyhetsmeldingen om ulykken. Nyhetsbyrået Fars meldte om brannen klokken 2.25. Marinen har foreløpig ikke sagt noe om hvorfor det begynte å brenne om bord.

BRANT OG SANK: Røyken steg opp fra forsyningsskipet Kharg som brant før det sank i Omanbukta onsdag.
BRANT OG SANK: Røyken steg opp fra forsyningsskipet Kharg som brant før det sank i Omanbukta onsdag.

Bygget i Storbritannia

Kharg var et av få skip i den iranske marinen som kunne forsyne andre fartøy til havs. Det kunne også frakte tung last og ha helikoptre om bord.

Skipet ble bygget i Storbritannia og sjøsatt i 1977, men ble først satt i tjeneste i 1984 etter langvarige forhandlinger i kjølvannet av den islamske revolusjonen i Iran i 1979. Det over 200 meter lange fartøyet var oppkalt etter øya der det ligger en stor iransk oljeterminal.

Les også: Russiske og norske beredskapsressurser skal øve sammen

Tapet av Kharg er den siste i en rekke ulykker for den iranske marinen. Under en militærøvelse i 2020 traff en rakett ved en feil et marinefartøy, også dette i nærheten av Jask. 19 av mannskapet mistet livet og 15 ble skadd. I 2018 sank ett av marinens skip i Kaspihavet.

Powered by Labrador CMS