Nyheter

LEGITIME MÅL: Et britisk militærfly letter fra en flyplass i Kypros på vei mot Jemen natt til torsdag.

Houthiene: – Amerikanske og britiske interesser er alle «legitime mål»

Houthi-bevegelsen sier amerikanske og britiske interesser har blitt «legitime mål» etter at de innledet dødelige angrep mot den Iran-støttede opprørsgruppen i Jemen.

Publisert

USA og Storbritannia gjennomførte natt til fredag et omfattende angrep mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Fem personer ble drept og ytterligere seks ble såret i angrepet, sier en talsmann for den militære grenen av bevegelsen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Talsmannen sier også at angrepene på israelske og israelsk-tilknyttede skip skal fortsette. I en uttalelse til TV 2 sier houthi-talsmann Nasr al-Din Amir at de er klare for krig.

– Hvis et land involverer seg med USA og Storbritannia, så vil vi ikke nøle med å angripe skipene deres.

Nato ber Iran kontrollere houthi-bevegelsen

Nato sier at Iran må bruke sin innflytelse for å kontrollere houthi-opprørerne, som støttes, forsynes og utstyres av Teheran.

– Iran har et spesielt ansvar når det gjelder sine stedfortredere. Houthi-angrepene må få en slutt, sier Nato-talsperson Dylan White.

Nato kaller angrepene natt til fredag for defensive og sier målet var å bevare navigasjonsfriheten på en av verdens viktigste skipsleier.

USA: Ingen planer om flere styrker

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier at det foreløpig ikke er planer om å sende ytterligere styrker til Rødehavet.

De konkluderer også med at angrepet mot houthi-målene var vellykket, og at de kommer til å overvåke situasjonen videre.

Talsperson Patrick Ryder i forsvarsdepartementet sier at forsvarsminister Lloyd Austin, som har vært innlagt på sykehus siden første nyttårsdag, var involvert i planleggingen og utførelsen av angrepet.

KOMMENTERER: Utenriksminister Espen Barth Eide møter pressen utenfor UD for å kommentere nattens angrep i Jemen.

Fordømmes av flere land

Irak, Iran, Hizbollah i Libanon fordømmer alle angrepet på det sterkeste. De advarer også om at dette vil gjøre regionen enda mer ustabil etter tre måneder med krig mellom Israel og palestinske Hamas på Gazastripen.

Også Tyrkia og Russland har kritisert angrepet. President Recep Tayyip Erdogan sier blant annet at USA og Storbritannia ønsker å gjøre Rødehavet til «et hav av blod».

Han sier videre at angrepene ikke var forholdsmessige, og at han har hørt at houthiene er i gang med å bygge opp et «forsvar» mot USA.

Kreml-talsperson Dmitrij Peskov mener angrepet er et brudd på folkeretten, og Russland har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd. Samtidig har Kina uttrykt bekymring og bedt alle parter vise tilbakeholdenhet for å hindre at konflikten sprer seg.

Truer norske skip

Houthienes angrep har ført til at en rekke av verdens største rederier tar omveien rundt Afrika i stedet for å seile gjennom Suezkanalen.

Ifølge USA og Storbritannia var målet med militæraksjonen å forhindre nye angrep mot sivil skipstrafikk i Rødehavet.

To norskeide fartøyer er blant skipene som har blitt angrepet i Rødehavet. Nasr el-din Amer sier til NRK at flere norske skip kan bli angrepet hvis Norge blander seg inn.

Norge deltar i det USA-ledede samarbeidet som skal passe på tryggheten i Rødehavet. Bidraget er foreløpig begrenset til å bistå med flere stabsoffiserer. Det er uakseptabelt, sier talsmannen.

– Erklær deres tilbaketrekning. Norges involvering er ikke til deres fordel. Vi vet at den norske deltakelsen er liten, men den er ikke akseptabel, sier Amer til NRK.

ALLE GRENER: Reuters får opplyst at angrepet skjedde fra fly, skip og ubåt. Foto:

– Nødvendig respons

Ifølge Storbritannia ble angrepet utført i selvforsvar.

– Det som skjedde i natt, var en begrenset, forholdsmessig og nødvendig respons, sier statssekretær James Heappey i det britiske forsvarsdepartementet.

USA og Storbritannia har stor tro på at målene med angrepet ble oppnådd. Det gjenstår imidlertid å se om houthiene slutter å angripe skipstrafikken i området, sier han.

I november ble 500.000 konteinere fraktet gjennom Rødehavet daglig. Nå er antallet redusert til 200.000, noe som har ført til at global handel har sunket med 1,3 prosent ifølge Kiel-instituttet.

Norge kjente til angrepsplaner

Nattens angrep har økt bekymringen for at konflikten kan eskalere til en storkrig, ifølge Barth Eide.

– Vi var ikke kjent med at angrepet kom akkurat i natt, men vi var kjent med at det var en opsjon som de planla for, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til pressen utenfor Utenriksdepartementet fredag formiddag.

Håper på tryggere situasjon

Rederiforbundet håper angrepene mot houthi-opprørere vil gjøre Rødehavet tryggere. De registrerer at Norge ikke har støttet angrepet, noe flere andre land har gjort.

– Vi legger til grunn at alle diplomatiske midler tas i bruk og at eventuell kontakt med houthiene benyttes til å formidle tydelige krav om at de uakseptable angrepene i Rødehavet umiddelbart må opphøre.

Angrepet startet klokka 2.30 lokal tid, opplyser det amerikanske forsvaret. Senere på natten ble det bekreftet av både USAs president Joe Biden og Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

Reuters får opplyst at angrepet skjedde fra fly, skip og ubåt.

Powered by Labrador CMS