Nyheter:

ATOM: En hendelse førte til strømbrudd ved Irans atomanlegg Natanz søndag. Det er anslått at iranernes evne til å anrike uran vil være svekket i minst ni måneder framover.
ATOM: En hendelse førte til strømbrudd ved Irans atomanlegg Natanz søndag. Det er anslått at iranernes evne til å anrike uran vil være svekket i minst ni måneder framover.

Iran gir Israel skylda for sabotasje ved iransk atomanlegg

Iran anklager Israel for å stå bak et angrep på atomanlegget i Natanz og antyder at det er et forsøk på å avspore atomsamtalene i Wien. Iran varsler hevn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Artikkelen er oppdatert med uttalelse fra iranske myndigheter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Selvsagt forsøkte sionistregimet med sine handlinger å ta hevn over det iranske folk for deres tålmodighet og kloke holdning til opphevelse av sanksjoner, sier talsmann Saeed Khatibzadeh i det iranske utenriksdepartementet med henvisning til Israel.

Israel har offentlig verken bekreftet eller avkreftet at de er innblandet i søndagens hendelse. Men ikke navngitte etterretningskilder fra både USA og Israel opplyser til New York Times at Israel var involvert.

Problemene førte ifølge avisa til strømbrudd.

Dessuten rapporterer en rekke medier i Israel om at strømbruddet ble forårsaket av et ødeleggende dataangrep stelt i stand av landet.

Anriking av uran

Natanz-anlegget brukes til å anrike uran, og lørdag sa president Hassan Rouhani at Iran starter opp flere avanserte sentrifuger for å anrike mer uran ved anlegget.

To tjenestepersoner som er blitt brifet om skadene, sier til The New York Times at de ble forårsaket av en stor eksplosjon, som ødela det elektriske systemet som forsyner sentrifugene. Ifølge dem har eksplosjonen ført til at Irans evne til å anrike uran er blitt betydelig svekket, og det skal angivelig ta minst ni måneder før produksjonen ved Natanz er tilbake som normalt.

Det er uklart hvor mye, om noe, Biden-administrasjonen fikk vite på forhånd. Den angivelige operasjonen fant sted samme dag som USAs forsvarsminister Lloyd Austin besøkte Israel. Senere mandag skulle Austin møte statsminister Benjamin Netanyahu, som har lovet å gjøre alt i sin makt for å stanse atomavtalen.

Kritisk til avtale

Forrige uke stilte amerikanerne og de andre stormaktene til nye forhandlinger i Wien, etter flere år med konfronterende retorikk og harde sanksjoner mot Iran.

Israelerne er sterkt kritisk til den internasjonale atomavtalen med Iran og har vært åpne om at de ikke ønsker velkommen Bidens forsøk på å puste liv i den.

Ali Akbar Salehi, som er sjef for Irans sivile atomprogram, kalte søndag hendelsen for «atomkraft-terrorisme». Mandag rettet utenriksminister Mohammad Javad Zarif pekefingeren mot Israel.

– Svaret på Natanz er å ta hevn mot Israel, sier UD-talsmann Khatibzadeh uten å utdype.

Personen som forårsaket strømbruddet, er identifisert, opplyser iranske myndigheter ifølge den israelske avisa Haaretz.

– Skal gjenoppbygges

Khatibzadeh erkjenner at sentrifugene ble skadd i hendelsen, men går ikke i detalj. Zarif sier at Natanz skal gjenoppbygges med mer avanserte maskiner, noe som kan sette Wien-samtalene i fare.

Hendelsen er under etterforskning, og det skal ikke ha ført til personskader, ødeleggelser eller forurensende utslipp, opplyste iranske myndigheter dagen før.

Natanz er også tidligere blitt rammet av sabotasje. Dataviruset Stuxnet, som USA og Israel er mistenkt for å ha utviklet, ødela sentrifuger før atomavtalen ble spikret i 2015.

Powered by Labrador CMS