Nyheter

VALG: Irak har igjen mislyktes med å velge landets nye president. Bildet er av Barham Saleh, som har vært president siden 2018 og er en av kandidatene, tatt den 31. mars 2019.

Irak mislyktes igjen i å velge ny president

Folkevalgte i Irak mislyktes nok en gang i å velge ny president under en avstemning lørdag fordi for få representanter møtte opp for å avgi stemme.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er andre gang de folkevalgte i Irak ikke klarer å gjennomføre valg av ny president siden februar. Kun 202 representanter, mindre enn de to tredeler av parlamentets medlemmer som kreves, møtte opp for å stemme lørdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nasjonalforsamlingen må holde avstemninger fram til en ny president er valgt, sier parlamentspresident Mohammed al-Halbusi.

Bakteppet er store politiske uenigheter mellom blokkene i parlamentet i Irak.

I forkant av valget la parlamentet fram en liste med 40 kandidater til stillingen, hvor avstemmingen stort sett er en seremoniell handling fordi stillingen tradisjonelt går til en representant for landets kurdiske minoritet.

De fremste kandidatene er Barham Saleh fra Kurdistans patriotiske union (PUK) og Rebar Ahmed fra Kurdistans demokratiske parti (KDP).

Utsettelsen forverrer Iraks politiske problemer fordi det er presidentens oppgave å utnevne statsminister, som må støttes av et absolutt flertall i parlamentet.

Powered by Labrador CMS