Nyheter

DØDE: Colin Powell var USAs utenriksminister fra 2001 til 2005, da USA invaderte både Afghanistan og Irak. Her talte Powell i FNs Sikkerhetsråd i 2003. Mandag opplyser familien at Powell er død etter å ha blitt smittet med koronavirus.

Colin Powell, som forsvarte Irak-invasjonen til FN i 2003, er død

USAs tidligere utenriksminister spilte en nøkkelrolle for å skape internasjonal støtte til invasjonen av Irak. Han døde 84 år gammel av komplikasjoner knyttet til koronavirus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Powell var USAs første svarte utenriksminister under president George W. Bush fra januar 2001 til januar 2005. Før dette var Powell USAs forsvarssjef (1989-1993).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bare noen måneder etter at han tiltrådte som utenriksminister, ble USA rammet av 11. september-angrepet. Powells periode ble derfor sterkt preget av krigen mot terror og USAs invasjoner av Aghanistan i 2001 og Irak i 2003.

I de to tiårene som fulgte, har begge landene vært preget av krig og uroligheter.

– Smertefullt

Powells ettermæle ble også påvirket av at det var han som i FN måtte forsvare at USA gikk inn i Irak under påskudd av at regimet til Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Opplysningene vise seg å ikke stemme, og Powell skal ha holdt innlegget mot sin vilje.

– Det er en flekk på mitt ettermæle som alltid vil være der. Det var smertefullt. Det er smertefullt nå, sa Powell i et intervju med ABC News i 2005.

Powell ble født i bydelen Harlem i New York 5. april 1937. Han var sønn av innvandrere fra Jamaica. Etter hvert tok han en universitetsgrad i geologi.

Lang erfaring fra forsvar og sikkerhetspolitikk

Han reiste to ganger på tjenestereise til Vietnam, første gang i 1962–63 som en av John F. Kennedys mange militære rådgivere. Andre gang i 1968–69 i forbindelse med granskningen av My Lai-massakren.

Powell var også USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 1987 til 1989 under presidentperioden til Ronald Reagan. Powell hadde også en viktig rolle i flere andre av USAs internasjonale militæroperasjoner, blant annet da landet invaderte Panama i 1989 og i den første Gulfkrigen i 1990, skriver The New York Times.

I løpet av sin karriere mottok Powell en rekke amerikanske og utenlandske utmerkelser, både militære og sivile.

Powered by Labrador CMS