Nyheter

DATASENTRE: Avdelingsdirektør Bente Hoff i Nasjonal sikkerhetsmyndighet frykter at personlig informasjon om Norges innbyggere kan komme på avveie hvis ikke kontrollen av datasentre blir bedre

NSM etterlyser bedre kontroll av datasentre

Helseopplysninger eller bankinformasjon kan komme på avveie hvis ikke datasentre i Norge blir bedre kontrollert, frykter Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Datasentre behandler, frakter og lagrer store mengder data og kan bli en stor industri i Norge, men det er nødvendig med bedre kontroll, sier avdelingsdirektør Bente Hoff i NSM til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ellers kan konsekvensen blir at vi mister tilgang på data vi er helt avhengige av, mener hun.

Banktjenester, helseinformasjon og annen personlig informasjon om innbyggere i Norge er blant det som lagres i datasentre, opplyser Hoff.

Les også: Sliper knivene på historisk festning: Nå skal elitekokkene i hardtrening på Oscarsborg

– Alle disse er jo svært viktige å beskytte. Det aller viktigste er at de funksjonene som samfunnet vårt er mest avhengig av, bør leveres fra datasentre i Norge. I tillegg bør det være underlagt regler slik at vi har kontroll med denne virksomheten, sier Hoff.

NSM overleverer en rapport til regjeringen om saken fredag.

– Vi leser rapporten om sikkerheten rundt norske datasentre med stor interesse, og kan forsikre NSM om at vår bransje har sikkerhet øverst på agendaen. På det området kan det aldri gjøres kompromiss, sier daglig leder Bjørn Rønning i Norsk Datasenterforening, som er en del av IKT-Norge.

Han peker på at datasenterbransjen i Norge allerede er underlagt strenge revisjoner fra noen av de største IT-bedriftene i verden.

Les også: Slik argumenterer de tyskerne og sørkoreanerne for sine stridsvogner

– Vi garanterer sikkerheten for våre kunder hver dag, det vil vi fortsette å gjøre med eller uten ny regulering fra NSM, understreker han.

– Det er for øvrig et tankekors at vi ser at et flertall av de offentlige virksomhetene ikke er blant dem som har sikkerhet like høyt på agendaen når det kommer til datasikkerhet. Dette bør også være en bekymring for NSM, sier Rønning i en kommentar til NTB.

Fått med deg denne? Forsvarssjefen bød på frysetørret lunsj og oppfylte Morgendrill-ønsker

Powered by Labrador CMS