Debatt:
– Ikke lov å lekke
At noen velger å bryte loven og sende ut gradert informasjon, er ikke et uttrykk for manglende takhøyde, skriver Ole-Asbjørn Fauske.
I en ellers god artikkel i Forsvarets forum, hevder pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen at ulovlig spredning av gradert informasjon om Forsvaret «kan forsvares». Det kan ikke stå uimotsagt.
Jacob Børresen har en skarp penn og er en viktig stemme i debatten om forsvars- og sikkerhetspolitikken. Jeg har i mange år hatt stor glede og nytte av å lese hans betraktninger, og jeg regner med at det kommer til å fortsette. Vi trenger dyktige samfunnsdebattanter med solid kunnskap, og Jacob Børresen tilhører så absolutt de som har mye å tilføre.
Men nå har han etter min mening trådt over en viktig grense. Nettopp fordi han er en viktig stemme. Nettopp fordi han er en anerkjent debattant. Nettopp fordi han har betydelig innflytelse. Nettopp fordi han fortsatt er meget godt anerkjent blant mine kolleger som fortsatt bærer uniform. Nettopp derfor bør han være svært forsiktig med å forsvare lovbrudd.
I artikkelen i Forsvarets forum er han i tillegg presentert som «representant for Arbeiderpartiet i Horten». Jeg håper at dette er noe bladet har gjort selv, og at Børresens forsvar av ulovlig spredning av gradert informasjon er hans eget syn – og ikke et uttrykk for Arbeiderpartiets mening.
Jeg er ikke enig i at det er en «tillitskrise» i Forsvaret
Jeg er enig i mye av det som Børresen skriver i artikkelen. Men jeg er ikke enig i at det er en «tillitskrise» i Forsvaret. Det er fortsatt ikke ulovlig å uttale seg (har det noen gang vært det?), og debatten både internt i Forsvaret – og eksternt blant forsvarsansatte – lever i beste velgående. At noen velger å bryte loven og sende ut gradert informasjon, er ikke et uttrykk for manglende takhøyde. Det er et varsel om at den som eventuelt gjør dette ikke forstår hva som er lovlige virkemidler, og heller ikke forstår at spredning av gradert informasjon potensielt vil kunne skade landets sikkerhet.
Det er en grunn til at forsvarssjefen skriver en gradert årsrapport til våre politiske myndigheter. En av grunnene er at han der kan beskrive eventuelle utfordringer for Forsvaret som ikke må tilkomme uvedkommende. En potensiell militær motstander vil kunne ha stor nytte av slik informasjon, og det burde være åpenbart for enhver at informasjonen i rapporten derfor må behandles i henhold til graderingen.
Alternativet er at forsvarssjefen må slutte å skrive graderte rapporter. Det vil i så fall kunne føre til at politiske myndigheter blir enda mindre opplyst om Forsvaret enn de er i dag. Dermed vil muligheten til å «avdekke utfordringer og problemstillinger» bli mindre. Ikke større, som Børresen etterlyser.
Forsvaret besitter landets kraftigste maktmidler. Vi, Forsvarets personell, er til for, om nødvendig, å forsvare landet med makt. Med livet som innsats skal vi, om nødvendig, bidra til at vi fortsatt skal kunne leve i en fri, uavhengig og selvstendig rettsstat. Vi bidrar ikke til det om vi selv bryter lovene som utgjør rettsstaten.
Det er lov å være frustrert over manglende ressurser. Det er lov å være uenig i Forsvarets innretning. Det er lov å ha et annet syn enn det som kommer til uttrykk i Stortingets langtidsplan. Og det er lov å hevde at vi snarest må nå vår egen ambisjon om å bruke to prosent av BNP på Forsvaret.
Men det er ikke lov å lekke gradert informasjon, og det vet Børresen meget godt. At han i den nevnte artikkelen sier at lekkasjene kan forsvares, er svært nær å oppfordre til lovbrudd. Det er ødeleggende for debatten, og det underminerer hans egen status. Jeg håper det var en glipp.
Innlegget har vært publisert på Ole-AsbjørnsFauskes blogg.