Nyheter

KRITIKK: Hviterussland har fått kritikk fra mange hold etter at et fly ble tvunget til å lande i hovedstaden.

Lukasjenko: – Jeg handlet lovlig for å beskytte folket

Hviterusslands president mener kritikerne har gått over streken og sier han handlet for å beskytte folket da et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Minsk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hviterussland har fått krass kritikk fra mange hold etter at et fly, som var på vei fra Aten til Vilnius, ble tvunget til å lande i hovedstaden. Den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj, som var om bord, ble arrestert sammen med kjæresten sin.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Som vi forutså, har de som vil oss vondt, her hjemme og i utlandet, endret sine metoder for å angripe staten. De har krysset mange røde linjer og gått over grensen for sunn fornuft og menneskelig moral, sa president Aleksandr Lukasjenko ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta i en tale til nasjonalforsamlingen onsdag.

Han sier det er en blank løgn at jagerfly tvang Ryanair-flyet til å lande og sier landet «handlet lovlig for å beskytte folket vårt». Flyet måtte lande etter en påstått bombetrussel, som viste seg å ikke være reell.

Presidenten og hans nærmest er allerede ilagt sanksjoner fra EU og USA etter den politiske volden i kjølvannet av valget i fjor sommer. Titusener har demonstrert i protest mot at 66-åringen ble tilkjent seieren i et valg som ifølge EU verken var fritt eller rettferdig.

EU vurderer å innføre ytterligere sanksjoner og har krevd at Protasevitsj og kjæresten Sofia Sapega løslates umiddelbart. EU-toppmøtet denne uken har bedt medlemslandene stenge europeisk luftrom og flyplasser for hviterussiske flyselskaper.

Les også: Så mange norske soldater er såret i Afghanistan

Powered by Labrador CMS