Nyheter

På dette bildet tatt fra video levert av det Russiske Forsvarsdepartementets Pressetjeneste mandag 14. februar 2022, øver soldater på Obuz-Lesnovsky treningsplass under Union Courage-2022 Russland-Hviterussland militærøvelser i Hviterussland.

Hviterussland vil ha alle russiske soldater ut

Hviterusslands utenriksminister Vladimir Makej sier at ikke en eneste russisk soldat skal bli igjen i landet etter at den pågående militærøvelsen er slutt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Ikke en eneste soldat eller noe militært utstyr vil bli værende på hviterussisk territorium etter øvelsen med Russland, sier Makej på en pressekonferanse i Minsk onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han viser til at president Aleksandr Lukasjenko har gjort dette klart.

— Verken Moskva eller Minsk, og heller ikke Kiev, ønsker en krig. Kanskje dette tjener dem som er langt vekk fra oss, sier Makej.

— Positiv telefonsamtale

Han understreker at Ukraina har fått beskjed om at det som skjer på grensen, ikke nødvendigvis betyr at det planlegges en aggressiv handling.

Les også: Russisk øvingsområde utenfor Finnmark er det største i moderne tid

Utenriksministeren viser også til en telefonsamtale mellom forsvarsministrene i Ukraina og Hviterussland, som han kaller for positiv. Den har bidratt til å dempe den spente situasjonen, mener han.

Hviterusslands leder har blitt enda mer isolert etter massedemonstrasjonene og den brutale behandlingene av opposisjonen i 2020. Det har ført til at han er blitt enda mer avhengig av Russland.

Han har ofte balansert hårfint i konfliktene mellom Ukraina og Russland.

Besøker øvelser i nabolandet

Onsdag morgen kom også Ukrainas forsvarsminister med en opplysning som gir signaler om alt annet enn krig. Han sa at Ukrainas militærattaché besøkte militærøvelsene i Hviterussland dagen før, og at Hviterusslands militærattaché skal være til stede under øvelser vest i Ukraina onsdag.

Les også: Hvor lenge kan Ukraina holde ut en ny russisk invasjon?

Nato har ment at de russiske militærøvelsene i Hviterussland er spesielt bekymringsfulle og hevdet at de utgjør et farlig øyeblikk for Europa. Frykten er en russisk invasjon i Ukraina, noe Russland avviser at de har planer om.

Denne uken har Russland varslet at enkelte av militærøvelsene ved grensen til Ukraina skal avsluttes, deriblant de i Hviterussland.

Powered by Labrador CMS