Nyheter

FORSTERKNINGER: Polen har sendt 3000 flere soldater til grensen mot Hviterussland hvor migranter har forsøkt å krysse over til EU.

15.000 polske soldater på grensa mot Hviterussland

Det ble gjort mange forsøk på å bryte gjennom grensa fra Hviterussland tidlig onsdag, ifølge Polen. Ytterligere 3.000 soldater er utstasjonert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsterkninger er sendt til grensa siden tirsdag, og totalt er 15.000 polske soldater utstasjonert, opplyser forsvarsminister Mariusz Blaszczak.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det ble gjort mange forsøk på å komme over Polens grense til Hviterussland i natt, sier han til radiostasjonen PR1.

Forsvarsministeren sier alle som forsøkte å krysse grensa natt til onsdag, ble stoppet.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko krevde tirsdag at migrantene må få reise inn i Polen. Han beskylder EU for å ha iscenesatt krisen.

Hundrevis av migranter fanget på grensen

I månedsvis har Vesten anklaget Hviterussland for å lokke migranter og flyktninger fra Midtøsten til å komme til landet, for så å sende dem over grensa inn i EU.

Hundrevis av migranter er nå fanget på grensa mellom Polen og Hviterussland, hvor nærvær av soldater på begge sider har ført til frykt for konfrontasjoner.

I en uttalelse onsdag sier den hviterussiske grensetjenesten at fire kurdere har blitt slått av polske grensevakter etter at de forsøkte å krysse grensa.

– Ifølge flyktningene ble de pågrepet på polsk territorium, hvor de forsøkte å be om flyktningstatus og beskyttelse, sier grensetjenesten i uttalelsen.

Grensetjenesten har publisert bilder av fire menn sittende rundt et bål, noen med blodige klær og en med kutt på hendene, som dekker til ansiktene sine.

Konflikten mellom Hviterussland og EU eskalerte i august i fjor, da president Aleksandr Lukasjenko slo hardt ned på demonstrasjoner i kjølvannet av valget, som opposisjonen i landet hevder var rigget.

EU innførte en rekke sanksjoner som følge av myndighetenes maktbruk, og vurderer nå nye tiltak som følge av flyktningkrisen.

Les mer: Søreide med krass kritikk av Hviterussland

Konflikten mellom Hviterussland og EU

  • Hviterussland er siden 1994 ledet av Aleksandr Lukasjenko, som ble gjenvalgt i fjor i et valg preget av massive beskyldninger om valgfusk.
  • EU innførte nye sanksjoner som svar på det de mener er alvorlige menneskerettighetsbrudd og angrep på sivilsamfunnet, opposisjonen og pressen.
  • I vår åpnet Hviterussland for at folk fra Midtøsten og Afrika kan fly til Minsk på turistvisum – mot store pengebeløp.
  • Tusenvis av migranter og flyktninger har siden kommet fra Hviterussland til EU, hvorav over 5.000 til Tyskland i oktober.
  • Mange er fra krigsherjede land som Irak, Syria, Jemen og Afghanistan.
  • EU mener Hviterussland ledsager dem til grensen mot Polen og Litauen, og i noe grad Latvia, som hevn for sanksjonene.
  • Hviterussland kaller anklagene ubegrunnede og anklager Polen for opptrapping.
  • Polen vil bygge en 100 kilometer lang mur langs grensa, som nå voktes av 15.000 polske soldater.
  • Polen har innført en unntakstilstand som innebærer at journalister og hjelpearbeidere har forbud mot å oppholde seg i det aktuelle grenseområdet.
Powered by Labrador CMS