Nyheter

FARLIGE MIKROBØLGER: Flere ser på utvikling av mikrobølgevåpen for tiden. Teknologiselskapet Epirus har blant annet laget en konseptmodell for en marin versjon av sitt Leonidas high power microwave-system (HPM-system).

Den amerikanske marinen utvikler mikrobølgevåpen

USA avfyrte minst 100 missiler mot Houthi-angrep på fire måneder. Marinen ønsker seg mikrobølgevåpen til å ta over noen av oppgavene.

Publisert

Den amerikanske marinen utvikler mikrobølgevåpensystemer til bruk om bord på sine fartøy, med sikte på å bruke færre av sine bakke-til-luft-missiler. 

Marinen ønsker at mikrobølgevåpnene skal kunne brukes på skip for å spare på mer avanserte bakke-til-luft-missiler som amerikanske SM-6 og SM-2, slik at de heller kan brukes mot trusler som ballistiske antiskipsmissiler. 

Håpet er at prototypen er klar til testing i 2026, skriver det amerikanske nettmagasinet The War Zone

Prosjektet er blant annet framskyndet av at USA skal ha avfyrt minst 100 bakke-til-luft-missiler mot drone- eller missilangrep fra Houthi-opprørerne i Jemen mellom oktober og februar. 

Det har gjort at marinen har bedt om 150 millioner dollar, altså rundt 1,6 milliarder norske kroner, til å fylle opp missil-lagrene igjen. 

Mikrobølgevåpen, eller HPM-systemer (high-power microwave-systemer), er designet for å generere kraftige bølger av mikrobølgeenergi som kan forstyrre eller ødelegge elektronisk utstyr. De er spesielt effektive mot missiler, droner og små båter, skriver The War Zone. 

En fordel med HPM-systemer er at et enkelt våpen potensielt kan ha mange funksjoner, som jammefunksjonalitet eller mer ødeleggende kvaliteter. Sammenlignet med laservåpen skal mikrobølgevåpen ha en bredere stråle og kunne treffe flere mål raskere. Dette kan for eksempel gjøre dem bedre på å møte dronesvermer. 

Den amerikanske marinen har jobbet med prosjektet siden 2023, gjennom programmet REDCAT. Programmet skal for øvrig omdøpes til METEOR, skriver magasinet. Årsaken til navnebyttet er ikke kjent. 

De har bedt om ni millioner dollar, rundt 97 millioner norske kroner, til METEOR-prosjektet i budsjettet for 2025. 

Powered by Labrador CMS