Nyheter:

MINISTERMØTE: USAs utenriksminister Mike Pompeo fikk besøk av sin kypriotiske ministerkollega Nikos Christodoulides i Washington D.C. i november i fjor.

USA vil tillate salg av ikke-dødelige våpen til Kypros

USA hever det lange forbudet mot å selge ikke-dødelige våpen til den gresk-kontrollerte delen av Kypros.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Republikken Kypros er en hovedpartner øst i Middelhavet. Jeg kan med glede kunngjøre at vi styrker vårt sikkerhetssamarbeid, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo tirsdag.

Den amerikanske Kongressen vedtok i fjor å heve forbudet, som ble innført i 1987. Trump-administrasjonen har likevel ventet til nå med å iverksette endringen.

Tyrkias forhold til Hellas, samt andre EU- og Nato-land, har tilspisset seg kraftig de siste månedene og årene. Dette er delvis knyttet til funn av gassressurser under havbunnen i Middelhavet. Det har blant annet blitt avholdt flere militærøvelser i området.

Tyrkia mener opphøret av våpenembargoen er negativ for situasjonen i området.

– Amerikanernes avgjørelse forgifter freden og stabiliteten i regionen, sa Tyrkias utenriksdepartement i en reaksjon på Pompeos kunngjøring.

De understreket at med mindre avgjørelsen ikke reverseres, vil Tyrkia måtte svare med å ta steg for å sikre sikkerheten til den tyrkiske befolkningen på Kypros.

Kypros' president Nikos Anastasiades er på sin side fornøyd med USAs avgjørelse.

– Jeg og Pompeo har begge uttrykt at vi er alvorlig bekymret for den ustabile situasjonen øst i Middelhavet, tvitret han.

– Vi understreket begge viktigheten av å lette spenningen i regionen med tanke på Tyrkias aggressive oppførsel, la han til.

Kypros har siden 1974 vært delt mellom Tyrkia og Hellas, etter at Tyrkia invaderte og okkuperte den nordlige delen av øya. Tyrkisk styre over den nordlige delen er ikke internasjonalt anerkjent.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS