Nyheter

ØVELSE: Stor-Oslo HV-veteraner arrangerer øvelse for medlemmene sine en gang i året. Avbildet er Tormod Knutson, som leder gruppen, og Bjørn Fidelus.

HV-veteraner på øvelse: – Det er mye forsvarsvilje blant oss

Den eldste i klubben er 87 år gammel. Én gang i året samles HV-veteranene fra Oslo-området seg for å trene på militære ferdigheter og for å tilegne seg noen nye.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig fikk en gruppe heimevernsveteraner igjen samles på Sessvollmoen. I en uke bodde de på kasernen, spiste i messen, trente på skytebanen og øvde på sanitet og samband. Totalt har gruppen 41 medlemmer, alle med ulik bakgrunn fra Forsvaret og fra Heimevernet. Klubbens eldste HV-veteran er 87 år gammel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Forsvarsviljen er stor, sier Bjørn Fidelus.

Tormod Knutson er enig.

– Ja, det er mye forsvarsvilje hos oss. Mye kunnskap og kapasitet.

Knutson er leder av veteranklubben Stor-Oslo HV-veteraner. Fidelus er aktivt medlem. De er begge svært glade for at klubben endelig kan møtes igjen, etter to år med avlyste samlinger og øvelser. Selvfølgelig som følge av koronapandemien.

De to setter pris på å kle seg i grønn uniform igjen.

Les også: Løytnant Longva (27) blir administrerende direktør i Adecco Norge.

MP-5: Tormod Knutson setter stor pris på dagene på skytebanen.

Faglig og sosialt påfyll

Én gang i året samles de på repetisjonsøvelse, for å friske opp gammel kunnskap, lære nye ting og for å sosialt påfyll.

Årets øvelse gjennomføres ved hjelp av Oslo og Akershus heimevernsdistrikt (HV-02). På skytebanen får de med seg instruktør.

På den måten kan de trene med våpnene de kjenner godt, men de kan også teste ut andre våpen, som de ikke har brukt i sin egen tjeneste.

Det innebærer skyting med minimi, eller lett maskingevær (LMG), og maskinpistol av typen HK MP-5. De har også skutt med panservernraketter av typen M-72 og pistol av typen Glock 17.

AKTIVT MEDLEM: Bjørn Fidelus er medlem av veteranklubben Stor-Oslo HV-veteraner.

I tillegg har de trent på bruk av samband og frisket opp sanitetsferdigheter. Gruppen stiller også opp som som markører på øvelsene til HV-02 og Nes HV-område, og de hjelper til under arrangeringen av skytestevner.

Åpen for alle

Knutson håper og tror at den russiske okkupasjonen av Ukraina har gjort nordmenn mer bevisst på behovet for et godt trent og bredt forsvar.

Veteranklubben holder til på HV-huset i Smithsvingen i Oslo, like ved den amerikanske ambassaden. Der arrangerer de grillfester og andre sosiale sammenkomster.

– De fleste hos oss er jo eldre og i dag har vi ingen kvinnelige medlemmer. Men vi er åpen for alle som har militærtjeneste. Det gjelder folk i alle aldre, kvinner og menn.

NES: Gruppen hører til under Nes HV-område, under HV-02. Tormod Knutson bærer patchen på høyre skulder.

Ifølge Knutson handler ikke klubben bare om å vedlikeholde ferdigheter. Det handler om å videreføre kunnskap. De eldste har opplevd 2. verdenskrig. Resten har opplevd Den kalde krigen, blant annet.

– Vi ønsker jo å videreføre historien. Det er noe vi kan bidra med.

Foreløpig har ikke klubben opplevd økt interesse etter at det ble krig i Europa.

– Men det er jo et håp. At enda flere skal høre om oss og ønske å delta, sier Knutson.

– Da kan jeg garantere at du i alle fall får omgås en veldig trivelig gjeng. Og ikke minst trent hodet ditt og ferdighetene dine.

Powered by Labrador CMS