Forsvarsåret 2021:

KABUL 2021: Nato og Norge trakk seg ut av Afghanistan i august. Det er en av hendelsene som har preget forsvarsåret 2021. Bildet viser evakueringen etter at Taliban overtok makten i Kabul.

Slik var forsvarsåret 2021:
Afghanistan-exit, ny forsvarsminister og siste reis for Helge Ingstad

Vi tar et tilbakeblikk på noen av de viktigste sakene som preget Forsvaret i året som har gått.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Januar

Jordskred i Gjerdrum: Like før årsskiftet kom meldingen om at det hadde gått et jordskred på Ask i Gjerdrum kommune. Redningsarbeidet for å finne overlevende pågikk i flere dager. En av dem som rykket ut til nabolaget sitt for å bistå i operasjonen var HV-soldat Kenneth Løwe.

En annen var fartøysjef Jurn van den Bovenkamp i 330-skvadronen. Han var med på å redde 13 mennesker fra leirskredet. Ti mennesker omkom i jordskredet.

GJERDRUM: Fartøysjef Jurn Van Den Bovenkamp på Sea King i 330-skvadronen, var med å redde 13 mennesker fra leirskredet på Ask i Gjerdrum.

Stormet Kongressen: Bildene av demonstranter som brøt seg inn i Kongressen 6. januar sjokkerte mange. Flere mistet livet som følge av hendelsen, blant annet en veteran fra det amerikanske luftforsvaret. Hendelsen fikk også enkelte til å stille spørsmålet: Hva skjer med demokratiet i USA?

Avlyste Joint Viking: Regjeringen Solberg har besluttet at den planlagte vinterøvelsen med allierte i Indre Troms ble avlyst. – Det skyldes smittesituasjonen i Norge, sa daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Februar

Militærkupp: Militærjuntaen i Myanmar tar makten gjennom et kupp. I løpet av samme måned fryser Norge stat-til-stat samarbeidet. Senere kommer det rapporter om flere hundre skal har blitt drept av det militære.

Ved veis ende: I februar la fregatten Helge Ingstad ut på sin siste seilas da den ble flyttet til Norscrap West, som ligger på Hanøytangen. Der skulle den bli destruert.

SISTE REIS: Opphuggingen av fregatten «Helge Ingstad» går inn i siste fase ved Norscrap West.

Tok farvel: Den nederlanske soldaten Ben Kooyman døde lørdag 13. februar av et hjerteinfarkt i Skjold leir. Det ble holdt en minneseremoni for soldaten som var på øvelse i Norge for å trene på vinterforhold.

Bombefly: 22. februar landet et amerikansk bombefly på Ørland. Det markerte starten på en måneds tid med samtrening mellom norske og amerikanske styrker. En av pilotene ble senere intervjuet av Forsvarets forum.

Jordskjelv på Island: Onsdag 24. februar ble Island rammet av et jordskjelv og påfølgende etterskjelv. Det skjedde samtidig som Luftforsvaret hadde fire F-35 kampfly utstasjonert i landet. Det var helt udramatisk, meldte Luftforsvaret selv.

Mars

Stoppet salget: Måneden i forveien hadde opposisjon vært kritisk til planene om å selge skipsmotorselskapet Bergen Engines til russiskkontrollerte TMH International. – Norsk forsvarsteknologi kan havne i kloa på Putin, uttalte daværende stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (nå Justis- og beredskapsminister) i Senterpartiet. I mars ble salget stoppet av regjeringen.

Krigsveteran gikk bort: Erling Lorentzen sovnet inn tirsdag 9. mars 2021. Han ble 98 år. Forsvarssjefen beskrev Lorentzen som en god venn og et forbilde. Her kan du lese minneordet over ham,

Helikopter-trøbbel: Problemene med å få nok tid i lufta for Forsvarets NH90-helikoptre fortsatte. I mars la regjeringen fram en løsning; å leie inn andre helikoptre.

April

Russiske øvelser: «Et vårtegn nesten like sikkert som at krokusen blomstrer, er russiske militærøvelser i Arktis», skrev Forsvarets forum.

Forsvarsavtale med USA: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen presenterte 16. april hovedtrekkene i tilleggsavtalen om militært samarbeid mellom Norge og USA.

Koronakroner: Korona-pandemien kostet Forsvaret flere hundre millioner kroner ekstra i 2020 . Kostnadene knyttes til økt smittevern, merkostnader ved innrykk av vernepliktige soldater til og Heimevernets bistand til kontroll av grenseoverganger, skrev Forsvarets forum.

VOKTER GRENSEN: Innsatsstyrke Grebe (HV-05) på korona-grensevakt i Innlandet fylke.

Ut sammen: Forsvaret bekreftet at de var klare til å trekke tilbake styrker fra Afghanistan, samme dag som USA eventuelt gjorde det. – Prinsippet om at vi går inn med våre allierte, og ut med våre allierte, har ligget i bunnen for vårt oppdrag lenge, sa talsperson til forsvarssjefen Eystein Kvarving.

Tusentalls soldater: – Det er over 150.000 soldater ved grensen og på Krim-halvøya. Det er den største utplasseringen noensinne av russiske styrker på grensen mot Ukraina.
Det sa sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i april.

Milliarder: Krigen i Afghanistan har kostet Norge 10,5 milliarder kroner, skrev Forsvarets forum. I tillegg sendte Norge 12,3 milliarder kroner i øremerket bistand til Afghanistan

Mai

EU-samarbeid: Norge, USA og Canada skal innlemmes i et EU-prosjekt om militær mobilitet. Det er første gang EU slipper til land utenfra i forsvarssamarbeidet Pesco.

Hangarskip: Statsminister Erna Solberg var på Haakonsvern i Bergen for å kunngjøre at fregatten Fridtjof Nansen på høsten skal seile i en flåtegruppe med et amerikansk hangarskip. Fregatten blir underlagt amerikansk kommando.

Søksmål: Forsvarsdepartementet saksøkte DNV GL for 15 milliarder etter forliset av fregatten «Helge Ingstad» i 2018. I mai ble søksmålet trukket, etter nye funn i havarikommisjonens rapport.

Juni

Nato-toppmøte: I midten av juni var det Nato-toppmøte i Brussel. Blant sakene på agendaen var forholdet til Kina og oppdateringen av Natos strategiske konsept. Det nye konseptet skal legges fram på et nytt toppmøte i Madrid neste år.

Forsvarssjefen i Pride-parade: Lørdag 26. juni ble general Eirik Kristoffersen den første norske forsvarssjefen som deltok i Pride-paraden i Oslo.
Tidligere samme måned ble regnbueflagget heist på et norsk militært fartøy for første gang. Det skjedde under en båtparade i forbindelse med markeringen av Pride i Bergen.

PRIDE: I juni ble Eirik Kristoffersen den første norske forsvarssjefen som deltok i Pride-paraden.

Afghanistan: Afghanske ansatte som har jobbet for Forsvaret har blitt overført til Norge. Det er snakk om seks lokalt ansatte, tolker og renholdere med deres familier.

Karantene: 350 soldater ble satt i karantene i leirene på Skjold, Bardufoss og Setermoen etter at 11 soldater testet positivt på korona.

Spesialsoldater: I juni forlot norske spesialsoldater Afghanistan i forbindelse med Natos uttrekning. – På vegne av regjeringen: Tusen takk for innsatsen, og velkommen hjem, sa statsminister Erna Solberg som tok imot soldatene på Gardermoen, ifølge VG.

Juli

Frykter Taliban: 14 afghanere som har jobbet for norske styrker i Afghanistan har sendt et åpent brev til den norske regjeringen. Der forteller de at de frykter for sine egne liv når Nato trekker seg ut og ber om at Norge tar imot dem. Flere tidligere forsvarssjefer, blant dem Sverre Diesen, mener at regjeringen bør vurdere å gi opphold til afghanere som jobbet for Forsvaret i Afghanistan.

Ubåt-kontrakt: Norge og Tyskland signerte kontrakt om levering av nye ubåter. Norge skal ha fire ubåter av 212CD-klassen, mens Tyskland har bestilt to. De nye ubåtene skal leveres fra 2029.

August

Tre nye F-35: 11. august landet tre nye F-35 kampfly på Ørland flystasjon. Luftforsvaret har dermed mottatt 31 av i alt 52 F-35 kampfly.

Evakuering: Fredag 13. august besluttet Norge å stenge ambassaden i Kabul og evakuere ansatte. Forsvaret er blitt bedt om å bistå i evakueringen av ambassaden i Kabul, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til NRK.

Kabul faller: Taliban inntok den afghanske hovedstaden Kabul 15. august. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) blir innkalt til Stortinget for å orientere om situasjonen i Afghanistan, skriver NTB.

Spesialsoldater til Kabul: Norske spesialsoldater blir sendt til Kabul, blant annet for å hjelpe til med evakuering av nordmenn. Det sier sjef for Forsvarets operative hovudkvarter, Yngve Odlo, den 24. august.

KAOTISK: Store folkemengder samlet seg rundt flyplassen i Kabul i håp om å bli evakuert.
FRIGG: Oversersjant Marius Moen er lastemester i 335-svadronen. Han var med på å evakuere folk ut fra Kabul.

50 soldater til Georgia: Forsvaret sender 50 soldater fra Brigade Nord til Tbilisi i Georgia. Soldatene skal bistå ved et transittsenter for personell og materiell som enten skal inn eller ut av Afghanistan. Bidraget består av mannskapet om bord Hercules C130-J «Frigg», støttepersonell samt sikkerhetsstyrker.

Eksplosjon ved flyplassen i Kabul: 26. august blir folkemengden utenfor flyplassene i Kabul angrepet av en selvmordsbomber. Minst 168 personer mister livet, deriblant 13 amerikanske soldater. Flere av de skadde blir behandlet på feltsykehuset ved flyplassen. Ingen nordmenn blir fysisk skadet i angrepet.

Norske soldater forlater Afghanistan: Mandag 30. august landet det siste flyet med norske styrker som har tjenestegjort i Afghanistan. Ombord var personell fra det norsk-ledete feltsykehuset i Kabul og spesialstyrker som har bidratt i evakueringen. Soldatene ble tatt imot på Gardermoen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, forsvarssjef Eirik Kristoffersen og sjef for Forsvarets sanitet Jon Reichelt.

20 år i Afghanistan: Les historiene til norske soldater som har tjenestegjort i Afghanistan i perioden 2001-2021.

EVAKUERING: Den norske leiren på flyplassen i Tbilisi som fungerte som «mellomstopp» for personer som ble evakuert fra Afghanistan. Et C-17 Globemaster-fly tar av i bakgrunnen.

September

F-35 på Evenes: Åtte F-35 kampfly øver fra Evenes flyplass i tre uker. Treningen er del av forberedelsen til at kampflyene skal overta QRA-oppdraget fra 1. januar 2022.

Ønsker opphold: I løpet av engasjementet i Afghanistan har Forsvarsdepartementet mottatt 466 søknader fra afghanere som ønsker opphold i Norge.

Kampluftvern: Det nyanskaffede kampluftvern NASAMS 3 ble for første gang med på en omfattende beredskapsøvelse i Finnmark.

Forhåndslagrer feltsykehus: For første gang siden 2003 forhåndslagrer USA et feltsykehus i Norge. Feltsykehuset har kirurgisk kapasitet og 150 sengeplasser skal lagres i Osmarka fjellanlegg i Evenes kommune.

Oktober

Norge-Russland: Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Yngve Odlo, møtte sjefen for FSBs Grensedirektorat i Kirkenes. Det var første protokollmøtet mellom Norge og Russland siden koronaepidemien startet.

Afghanistan-undersøkelse: Funnene fra Afghanistan-rapporten 2020 ble presentert 5. oktober. Den viser at hver tiende veteran har psykiske helseplager. Andelen med psykiske helseplager økte med 2,2 prosentpoeng blant de som svarte på 2012- og 2020-undersøkelsene, fra 7,6 prosent til 9,8 prosent.

Forsvarsbudsjettet 2022: 12. oktober presenterte Solberg-regjeringen sitt forslag til forsvarsbudsjettet for 2022. Det er på 69 milliarder kroner, noe som innebærer en økning på 6,6 prosent sammenlignet med saldert budsjett for 2021.

Ny forsvarsminister: Odd Roger Enoksen fra Senterpartiet ble ny forsvarsminister i Støre-regjeringen. Enoksen var aktiv politiker for Senterpartiet i mange år, men ga seg etter å ha sittet i Forsvarskomiteen på Stortinget fra 2001 til 2005. Han tok over kontoret etter Frank Bakke-Jensen (H) 14. oktober.

NY FORSVARSMINISTER: Påtroppende forsvarsminister Odd Roger Enoksen overtar kontornøklene fra Frank Bakke-Jensen.

November

Ny sjefssersjant: 1. november overtok Rune Wenneberg som ny sjefssersjant i Forsvaret. Sersjantmajor Ingar Lund går av med pensjon etter å ha sittet i stillingen siden 2017. Kristian Simonsen tok over stillingen som sjefssersjant i Hæren etter Wenneberg.

Bodø-besøk: Den nye Utenriks- og forsvarskomiteens første reise gikk til Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. Komiteen er ledet av av tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Desember

Skyteulykke: En soldat er siktet for uforsiktig omgang med våpen etter en skyteulykke på Mågerøy i slutten av november. Det var under en militærøvelse at en ung kvinnelige vernepliktig soldat ble truffet av skudd. Den skadde er vernepliktig i Forsvarets spesialstyrker.

Færre generaler: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen forteller at de har startet arbeidet med å redusere ansatte med høyere grader i Forsvaret med rundt 25 prosent. Det innebærer fem-seks færre tostjerners generaler, samt rundt 20 oberster og kommandører.

HANGARSKIP: KNM Fridtjof Nansen skal seile med USS Harry S. Truman som en del av «Carrier Strike Group 8».

Salg av F-16: Forsvarsmateriell har inngått kontrakt med det amerikanske selskapet Draken International for salg av inntil tolv F-16 jagerfly. Også Romania er interessert i å kjøpe 32 norske F-16.

Seiler med hangarskip: Fregatten KNM Fridtjof Nansen skal tilbringe fire måneder til sjøs sammen med det amerikansk hangarskipet Harry S. Truman. – Hovedrollen vår er å beskytte carrieren, sånn at den får gjennomført sine operasjoner trygt, sikkert og uforstyrret, sier Ruben Grepne-Takle som er skipssjef på den norske fregatten.

Ukraina-konflikten: Russland har mobilisert store styrker mot grensen til Ukraina. – Mer enn 50 prosent sannsynlig at Russland angriper, mener Nupi-forsker Karsten Friis.

Vaksinering: Flere norske kommuner har bedt om bistand fra Forsvaret for å vaksinere befolkningen. 20. desember besøkte helseminister Ingvild Kjerkol Fredrikstad hvor 17 soldater fra Forsvarets sanitet hjalp kommunen med vaksinering.

VAKSINE: Forsvarets sanitet er i gang med å sette vaksiner for å avlaste det sivile apparatet. Her fra vaksineringen på Quality Hotel Fredrikstad. Kirsti Nervik Antonsen får sin tredje dose av Tuva Enstad.
Powered by Labrador CMS