Nyheter:

Sanitetsassistent fra Bardufoss sykestue utfører covidtest på britisk soldat. Dette er et illustrasjonsfoto.
Sanitetsassistent fra Bardufoss sykestue utfører covidtest på britisk soldat. Dette er et illustrasjonsfoto.

To britiske soldater har fått påvist mutert virus

De to kom til Bardufoss med et fly fra Storbritannia 21. januar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Målselv kommune fikk i dag bekreftet at to prøver som er tatt av britiske mannskaper er positiv med mutert variant, melder Målselv kommune i en pressemelding.

De to som har fått påvist det muterte viruset var med på et fly fra Storbritannia som kom 21. januar. Det var cirka 120 personer ombord. De har sittet i karantene siden de ankom Norge.

– De forblir i karantene, mens det legges planer om hvordan disse styrkene skal tilbake til sine hjemland, sier kommunikasjonssjef i Hæren, Erling Nervik, til Forsvarets forum.

– I forbindelse med vinterens allierte trening har Målselv kommune som et risiko reduserende tiltak lagt til grunn at det ville være mutert variant blant de positive prøvene. Kommunen har hensyntatt denne forutsetningen i all planlegging og håndtering av situasjonen, skriver kommunen i pressemeldingen.

Isolert på sivil forlegning i Målselv

– Vi har tatt høyde for at noen av testene ville være positive for det muterte viruset, sier kommuneoverlege for Bardu og Målselv Vidar Bjørnås.

Han forteller at soldatene som har testet positivt på det muterte viruset samt andre berørt personell er isolert på en sivil forlegning i Målselv kommune. Ifølge Bjørnas er det iverksatt strenge smitteverenshensyn som påser at de berørte ikke kommer i kontakt med sivilbefolkningen.

– De er under forlenget isolasjon og karantene og vil bli testet og retestet inntil vi er trygge på at de er smittefrie, sier Bjørnås

2900 allierte soldater til Norge

Tips?

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no eller journalisten kryptert på appen Signal på +4745204315

I forbindelse med øvelse Joint Viking, som egentlig skulle finne sted i mars, men som ble avlyst tidligere denne uken, har 2900 utenlanske soldater ankommet Norge.

Av disse er i overkant av 1000 fra USA, litt under 1000 fra Storbritannia, rundt 600 fra Nederland og om lag 200 fra Tyskland.

Antall positive koronatester fra allierte soldater frem til tirsdag denne uken var ifølge kommuneoverlegen som følger:

  • Nederland: 4
  • Storbritannia: 26
  • USA: 54

Alle positive prøver fra Storbritannia og Nederland som har nok virusmengde sendes til sekvensering, et utvalgt av de amerikanske prøvene sendes også. Onsdag opplyste kommuneoverlege Vidar Bjørnås til Forsvarets forum at åtte britiske prøver var kommet tilbake fra sekvensering. Ingen av dem viste den muterte varianten av viruset.

Avlyste øvelse

Tirsdag holdt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen pressekonferanse og meddelte at øvelse Joint Viking ble avlyst. Helgen i forveien var flere kommuner på Østlandet stengt ned fordi det var spredning av den muterte varianten av viruset.

– Helhetsvurderingen tilsier at Norge er i en mer komplisert smittesituasjon, all den tid vi har et stort utbrudd av mutert virus på det sentrale østland, sa Bakke-Jensen til Forsvarets forum.

Rettelse: I denne saken stod det først at det var 150 personer på flyet de to med mutert smitte reiste med. Hæren opplyser at dette er feil, det var 120 på flyet. Rettelsen er gjort 29.1.2020, klokken 14.50.

Powered by Labrador CMS