Nyheter

AKTOR: Politiadvokat Linn Rognli Hansen er aktor i saken mot hærbefalet.

Fornærmede i overgrepssak: – Jeg hadde veldig tillit til ham

FINNSNES (Forsvarets forum): Tiltalte nekter straffskyld etter punktene i tiltalen, men erkjenner å ha sendt meldinger som påtalemyndigheten mener har «seksualisert og slibrig innhold».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har tenkt tidligere at «hvis det skulle skjedd noe med meg nå, så ville jeg tatt det opp med tiltalte». Så hvis dette var noen andre, så ville jeg tatt det til tiltalte. Jeg hadde veldig tillit til han. Både fordi han har hatt det ansvaret via jobben, men jeg har tenkt at han er en mann med trøkk i, som ville kunnet ta det på alvor. Derfor er det ekstra ekkelt at det er nettopp han som gjorde det mot meg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sa fornærmede i straffesaken mot et befal i Hæren som er tiltalt å ha for å ha misbrukt sin stilling i forsøk på å skaffe seg seksuell omgang.

Tiltalte erklærte seg ikke skyldig på alle punkter i tiltalen.

– Tar ut penis

Fornærmede, en kvinne i midten av tyveårene, beskrev den aktuelle kvelden, der flere kolleger hadde drukket alkohol etter jobb. Siden hadde de dratt hjem til hennes bolig for å skifte og drikke mer, før de hadde planlagt å dra videre til en fest.

BISTANDSADVOKAT: Ingunn Tøllefsen representerer den fornærmede i saken.

Da hun skulle skifte på sitt soverom, fant hun tiltalte på sengen sin, forklarte hun. Deretter forklarte hun at han gjorde flere av handlingene som er beskrevet i tiltalen, deriblant å ta på henne, blotte seg, onanere og føre hånden hennes til kjønnsorganet sitt.

– Han gikk mot meg, jeg stod med armene i kors inntil kommoden. Han drar ned buksesmekken og tar ut penisen. Da drar han forhuden frem og tilbake sakte, mens han sier «denne skal du få bruke», sa fornærmede i retten.

Retten la frem en rekke tekstmeldinger med seksualisert innhold, som ble sendt fra tiltalte til fornærmede samme kveld. I meldingene beskriver tiltalte seksuelle handlinger han ønsket å gjøre med kvinnen.

Tiltalte erkjente å ha sendt tekstmeldingene, men hevdet at de var

– Jeg opplever det hele i en kontekst, der det var ufarlig å sende disse meldingene til henne. Nærmest at hun ønsket det, sa tiltalte i retten.

Hevder fornærmede prøvde seg på ham

Etter lunsj forklarte det tiltalte befalet seg for retten. Mannen i 40-årene, som er befal i Hæren, hadde på seg blå dressjakke og lyse bukser, og fremstod tydelig preget.

Under sin forklaring avviste han påstandene han er tiltalt for, og hevdet derimot at det var fornærmede som prøvde seg på ham. Han forklarte at hun hadde invitert ham inn på sitt soverom.

FORSVARER: Tiltaltes advokat Kristina Aastrø.

– Hun spør meg om hun synes at hun er fin eller deilig. Jeg sier ja. Hun går mot døren og skyver den litt igjen. Det neste jeg opplever er at hun legger seg oppå meg. Jeg er en stor man, men blir forfjamset og legger meg ned. Høyrehånden min berører henne på hofteområdet, sa tiltalte under sin forklaring.

Tiltalte sa i sin forklaring at flere av handlingene som er beskrevet i tiltalen aldri fant sted, deriblant befølingen og blottingen. Tiltalte avviste også at han var fornærmedes overordnede, eller var i hennes kommandolinje.

Drikkepress

Flere vitner fortalte om drikkepress i messa der partene i saken drakk øl etter jobb.

– Jeg hadde ikke tenkt å drikke, men det endret seg etter drikkepress fra tiltalte. Så sier han «Nå må du drikke. Du sitter her, da forventer jeg at du drikker», sa et av vitnene som var til stede den kvelden.

Tiltalte sa i retten at han ikke oppfattet det som at det var drikkepress på stedet.

Flere av vitnene fortalte at tiltalte hadde snakket til dem om oralsex samme kvelden.

– Det er jo to forskjellige forklaringer her. Så får det være opp til retten å avgjøre, sier den tiltaltes advokat Kristina Aastrøm da første dag i retten var over.

Bistandadvokat Ingunn Tøllefsen vil ikke kommentere saken før den er avsluttet i tingretten.

Misbruk av stilling

Befalet er tiltalt etter Straffelovens § 295: «for å ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang, eller fått noen til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold».

I tillegg er han tiltalt etter Straffelovens § 297 om seksuell handling med noen som ikke har samtykket til det og § 298 for i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke hadde samtykket i det.

Det er satt av to dager til rettssaken i Nord-Troms og Senja tingrett i Finnsnes.

Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom tradisjonelle eller krypterte kanaler.

Powered by Labrador CMS