Nyheter

STYRKER LUFTVERNET: Hærens talsperson Eirik Skomedal peker på Russlands invasjoner i 2008 og 2014 som årsaker til at Forsvaret har begynt å tilrettelegge for luftvern igjen.

Hæren tester mobile luftvernraketter

Den norske hæren får sitt første mobile rakettsystem for bakkestyrker. Onsdag testes systemet på Andøya i Nordland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Luftvernrakettene skal beskytte bakkestyrker mot trusler ovenfra og kan følge styrkene mens de rykker fram.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Skytingen på Andøya testsenter blir den første med systemet NASAMS High Mobility Launcher, melder NRK. Rakettene er montert på et militært kjøretøy.

– Dette er første gang vi får noe som kan følge en landstyrke som beveger seg i terrenget, sier Hærens talsperson, Eirik Skomedal.

– Det er en viktig milepæl for dem å skyte skarpt, og jeg vil også si at det er en veldig viktig milepæl i gjenreisningen av luftvern i den norske Hæren, som dessverre har vært nedlagt i mange år, sier historiker Ole Jørgen Maaø ved Luftkrigsskolen i Trondheim.

Kampluftvernet ble avviklet i 2004 og sakte gjenopplivet i 2018, som en del av artilleribataljonen i Brigade Nord.

Skomedal peker på Russlands invasjon av Krim i 2014 og Georgia i 2008 som årsaker til at det norske Forsvaret etter hvert begynte å tilrettelegge for luftvern igjen. Den pågående krigen i Ukraina viser også behovet for luftvern i Hæren, mener han.

Les også: Finland dropper russisk-finsk atomprosjekt

Powered by Labrador CMS