Nyheter:

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Utarbeider tiltaksplan mot seksuell trakassering

Forsvarssjefen svarer på kritikken om få konkrete tiltak i kampen mot seksuell trakassering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember fortalte Forsvarets forum historiene til fire kvinner, om hvordan de har opplevd seksuell trakassering og motarbeidelse i det norske forsvaret.

Saken fikk både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til å reagere, men Elin Marie Leonhardsen forteller at hun er skeptisk til den massive støtten fra forsvarstoppene, når den kommer uten konkrete tiltak.
– Det høres veldig fint ut, men jeg skjønner ikke hvordan gutter og jenter lettere skal kunne varsle bare fordi sjefene sier det, sier Leonhardsen.
– De gir oss ingen verktøy, de gjør ingen endringer eller innsats. Det må tydeliggjøres med konsekvenser for dem som trakasserer. Hva skjer første gang, hva skjer andre gang og tredje gang?

– Nulltoleranse hjelper ikke

Forsvarets forum tok med spørsmålet til forsvarssjefen.
– Er det aktuelt for deg å konkretisere konsekvensene av seksuell trakassering ved å for eksempel utarbeide et regelverk eller lignende?

– For det første er det en oppførsel som er helt uakseptabel. Det har vi sagt i alle år. Men det dere avdekket, viser at målsetningen om nulltrakasseringen hjelper ikke i seg selv, forteller han.

– Nå kommer vi ut med en tiltaksplan. Vi kommer til å utarbeide noen atferdsregler, og jobbe sammen med generaladvokaten for å lage en veiledning om refselser for å gi retningslinjer om hvordan man skal reagere på seksuell trakassering, forteller han videre.

Han legger til at de sammen med Vernepliktsrådet skal lage en atferdsplakat som tar for seg hva som er akseptert i Forsvaret.

Skal kjøre kampanje

– Så må vi sannsynligvis kjøre en kampanje når denne er klar neste måned, slik at den når ut til alle. Seksuell trakassering er ikke i tråd med verdiene våre, og hvis man ikke kan forholde seg til det, så får man finne noe annet å gjøre, legger han til.

Han understreker at det langsiktige arbeidet fortsatt går ut på å undervise og opplyse om temaet, men at eksemplene som har kommet frem den siste tiden «viser at vi trenger noe mer kraftfullt.».

Bruun-Hanssen ønsker å takke kvinnene som har tatt mot til seg og delt sine opplevelser.

– Det gjør at vi får se omfanget av det, avslutter han.

Powered by Labrador CMS