Bygget i 1997, altså 22 år gammelt, fremstår messa som et lyspunkt i en ellers så grå og litt umoderne leir. Med store vinduer i betongkonstruksjonen, moderne utformet på et lite høydedrag i Porsangmoen leir kan man nyte fire måltider hver dag. Nå er satsingen tilbake, det har ført til at positiviteten er tilbake – også på kjøkkenet!
Antallet soldater øker
Det er 10–12 år siden Forsvaret på det nærmeste, reiste fra Porsangmoen. Den lille som ble igjen, var bare småtterier sammenlignet med det som leiren nå fylles opp med av soldater og befal. Det får selvsagt også følger for de på kjøkkenet. De gikk fra å servere rundt 100 personer i fjor til å lage mat for opp mot 800 personer hver dag når dette året er omme. Da er både HVs rekruttskole og rekruttskolen for kavalerieskadronen godt i gang på Porsangmoen, to mil utenfor Lakselv.
Når alt som finnes utenfor leirgjerdet, er militære boliger og bygg, sier det seg selv at maten er et viktig velferdstilbud. Og gjengen på kjøkkenet klarer dette med bravur.
Valg så det monner
Med fire varmretter, vårruller, calzone, biffkarbonader og pizza som varmmat, foruten et bredt utvalg av pålegg og en bra salatbar erdet ikke mye å sette fingeren på for soldatene under lunsjen. Her har de valg så det monner.
Middagen denne dagen var enkel, men god: kyllinglår, bearnaise, ris, salat og hvitløksbagetter. Det smakte veldig godt. Selv om sausen var av den ferdiglagde sorten gjorde den opplevelsen noe positivt.
Soldatene ønsker seg bedre brød.
I Porsangmoen leir har soldatene vi snakket med ikke mye å sette fingeren på. Men som flere andre steder, ønsker de seg bedre brød. Du vet du ikke har mange bekymringer når du er i himmelen hver gang det varmes rundstykker til frokost.
Derfor bør kjøkkenet jobbe knallhardt for å sende soldatene til himmels hver dag, med godt ferskt brød og eventuelle rundstykker. Gjør de det, vanker det en tallerken til.
Kjøkkensjefen
Jim Abelsen har vært assisterende kjøkkensjef på Porsangmoen i et drøyt år. Han er fornøyd med det de 14 på kjøkkenet får til, når de lager mat til soldatene. Men han erkjenner at det alltid er rom for forbedringer.
– Det vil alltid være mulig å gjøre noe bedre, og det skal vil streve etter hver dag. Jeg har merket meg at det har kommet klager på brødet til frokost, og det skal vi selvsagt se på, sier Abelsen.
I dag må kjøkkenet, som alle andre kjøkken i Forsvaret, forholde seg til rammeavtalene som er inngått. Det tilsier at Porsangmoen får sitt halvfabrikata brød, såkalte bakeoff-brød, fra bakerier i Alta eller på Lenvik én gang i uka. Disse varmes så i ovnene, skjæres opp og settes frem. Oppvarmede brød er godt med en gang, men blir fort ganske tørt og kjedelig.
Bakeren lokalt i Lakselv kan levere dagsferske brød på porten, men det firmaet får ikke kjøkkenet lov å bestille fra.
– Vi har selvsagt et ønske om å bruke lokale leverandører, men vi må forholde oss til de avtalene som er gjort i Forsvaret, erkjenner Abelsen.
– Mat er velferd på et sted som Porsangmoen. Derfor er vi nøye på å forsøke å gjøre det best mulig – hver eneste gang. Gleden og optimismes er tilbake, og vi skal bidra til at den gleden også er i messa.
– Vi måler alltid det vi gjør, etter hva soldatene synes, sier Abelsen.
Porsangmoen leir
Til bords: 100–150. Gode bord og stoler, plass til 450. Lys og fin messe med store vinduer.
Kø: Utfordring med passeringer inn og ut. Når det blir 600–800 til høsten, blir det garantert en utfordring med plasser og kø.
Lunsj: Hele fire varmretter drar opp. Ellers tradisjonelt utvalg.
Middag: Kylling med ris, bearnes, salat og hvitløksbagetter.