Nyheter

RYKKET INN: Nå har Israel utvidet bakkeoffensiven til nord, og flere øyevitner forteller at stridsvogner har blitt observert i nærheten av byen Khan Younis, der mange sivile har søkt tilflukt. Her bilde av en israelsk stridsvogn fotografert i Gaza by 14. november.

Israelske stridsvogner har rykket inn i Sør-Gaza, ifølge øyevitner

Flere titalls israelske stridsvogner har rykket inn i sørlige Gaza, forteller øyevitner til AFP. Det skjer etter at Israel varslet en utvidet bakkeoffensiv.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge øyevitner er det observert flere stridsvogner i nærheten av byen Khan Younis mandag. Pansrede personellkjøretøy og bulldosere ble også sett i området, ifølge nyhetsbyrået.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

59 år gamle Amin Abu Hola sier de israelske militærkjøretøyene har rykket to kilometer inn på palestinsk territorium i landsbyen Al-Qarara i nærheten av Khan Younis. Samtidig forteller 34 år gamle Moaz Mohammed at israelske stridsvogner er observert sør på hovedveien Salah al-Din, som knytter sammen nordlige og sørlige Gaza.

Israel har allerede skiftet fokus for bombingen fra nord til sør, og natt til søndag ble det meldt om vedvarende bombing av Khan Younis, to dager etter at en sju dager lang våpenhvile brøt sammen.

IDF sier de ennå ikke har vunnet over Hamas i Nord-Gaza

Samtidig som israelske bakkestyrker rykker inn sør på Gazastripen, jobber hæren fortsatt med å ødelegge Hamas' høyborg i nord, ifølge IDF.

– Vi har ikke beseiret dem helt militært i nord ennå, men vi har gjort gode framskritt, sier IDF-talsperson Jonathan Conricus til CNN mandag.

– Vi har sagt helt fra starten av at dette dessverre vil ta tid. Det er en vanskelig operasjon i vanskelig kampterreng der vi kjemper mot en veldig engasjert fiende som ikke har noe problem med å ofre sivile for sin militære sak, legger han til.

RAS: Et sammenrast hus i Rafah etter et israelsk luftangrep 3. desember.

Avviser

Conricus avviser samtidig anklager fra hjelpeorganisasjoner om at hundretusenvis av sivile, som nå befinner seg i fullstendig overfylte områder i sør, ikke fikk nok tid til å komme seg i sikkerhet da Israel utvidet sitt angrep på Gazastripen. Han hevder tvert imot at Israel har gjort «alt for å beskytte sivile».

IDF sier mandag at ytterligere tre israelske soldater har blitt drept i kamper nord på Gazastripen, noe som betyr at totalt 75 soldater har mistet livet der siden 7. oktober. I alt har 401 israelske forsvarspersonell blitt drept siden krigsutbruddet, inkludert dem som døde i Hamas-angrepet, soldater, reservister, kibbutzvakter og andre.

Minst 15.523 mennesker har blitt drept i israelske luftangrep på Gazastripen siden krigsutbruddet, inkludert minst 6.600 barn, ifølge tall fra det Hamas-styrte helsedepartementet. I Israel er 1200 mennesker drept, hvorav de fleste døde under Hamas-angrepet 7. oktober.

Powered by Labrador CMS