Nyheter

OPPTAKSPRØVER: Disse dager kjemper flere håpefulle kandidater om studieplass hos Forsvaret, men først må de bestå opptaksprøvene på Sessvollmoen.

Ekstremvarme skaper utfordringer for kandidater til Forsvaret

Juni måned var den femte varmeste på 121 år. Det kjenner kandidatene på Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) på kroppen når de kjemper om skoleplass til høsten.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under den stekende solen på Sessvollmoen utenfor Gardermoen prøver håpefulle kandidater å vise at de fortjener en av de få plassene på utdanning i Forsvaret til høsten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men ekstremvarmen på Østlandet den siste tiden, kombinert med høyt tempo og utfordrende styrke- og utholdenhetstester, har gjort prøvene spesielt tøffe.

Les også: Vil kose seg på grønlandsekspedisjon

– Det viktigste er sikkerheten til kandidatene våre. De skal få mulighet til å vise hva som bor i dem, i kontrollerte former, selv om varmen kan by på utfordringer, sier oberstløytnant Stein Garang, som er sjef for Forsvarets opptak og seleksjon (FOS).

Tilpasset

Derfor har ledelsen i Forsvaret måttet iverksette en rekke tiltak når gradestokken viser mer enn 25 grader. Da får blant annet kandidatene tilpasset aktivitet ute i øvingsfeltet, uniformsjakken byttes ut med T-skjorte, og det er økt fokus på inntak av vann, sportsdrikk og salter.

Forsvarets helsepersonell er også til stede på hele opptaket.

Fått med deg denne? I to uker ble dette sivile skipet gjort om til et militært logistikkfartøy

– Sanitetssoldater ute i øvingsfeltet er vår forlengede arm som observerer og melder tilbake til oss på sykestuen, og ber om råd underveis. Utrykningsbilen vår står klar døgnet rundt om de trenger assistanse, forteller lege Lars Erik Haagenstad.

90 prosent bestod

Rundt 90 prosent besto Forsvarets fysiske styrke- og utholdenhetskrav.

– Vi har mange gode søkere til Forsvaret, og mitt inntrykk er at de blir flinkere og bedre forberedt for hvert år som går, sier oberstløytnant Stein Garang, som er sjef for opptaket.

I år kjemper 1.000 kandidater om rundt 300 skoleplasser hos Forsvaret. Blant de fysiske kravene er det et 3.000-meterløp og styrketester.

Les også: 50 omkom i flyulykken på Filippinene

I år ble løpetesten bestått av 85 prosent av kandidatene, mens 88 prosent klarte styrketestene.

De rundt 1.000 kandidatene kjemper om rundt 300 plasser på bachelorutdanning og årsstudium på Forsvarets høgskole på Akershus festning, samt andre avdelinger.

Powered by Labrador CMS