Meninger

At man faktisk skal ha satt livet inn før Forsvaret finner grunn til å dele ut synlige anerkjennelser, er en praksis som vil bidra mer til Forsvarets omdømme enn all verdens PR-kampanjer og slagord, skriver Sverre Diesen. Dette bildet er fra en medaljeseremoni.

– Visker ut effekten av dekorasjoner

Det bør etableres en selvforståelse om hva som skal fremheves i en profesjonell militærkultur, skriver Sverre Diesen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I sitt tilsvar til undertegnede i diskusjonen om ferdighetsmerker og medaljer bommer oberstløytnant Bjørnar Dullum når han tillegger meg den oppfatningen at befalets deltagelse på merkeprøver er meningsløst.

Mitt poeng var det motsatte, som at jeg selv alltid deltok på merkeprøver som tropps- og kompanisjef nettopp fordi det var en naturlig og selvfølgelig del av lederrollen.

At man faktisk skal ha satt livet inn før Forsvaret finner grunn til å dele ut synlige anerkjennelser, er en praksis som vil bidra mer til Forsvarets omdømme enn all verdens PR-kampanjer og slagord.

«Meningsløst» refererte seg til den uskikk at hvis en militær organisasjon skal dele ut medaljer på sportslige kriterier, vil reelle og til dels høythengende stridsdekorasjoner måtte utgjøre et mindretall i en flora av båndstriper som alle vil kunne gå rundt med.

Visker ut effekten

Det er etter mitt skjønn å viske ut effekten av dekorasjoner både innad i Forsvaret og utad mot det øvrige samfunn. Poenget utad er at når man ser en militær person med båndstriper på brystet skal man kunne trekke den slutning at her har vi en person som har gjort det vi i siste instans har Forsvaret for – nemlig å legge livet i vektskålen på vegne av oss alle. Han eller hun har ikke bare et godt avtrekk eller et høyt oksygenopptak – det er det mange andre der ute som også har.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

At man faktisk skal ha satt livet inn før Forsvaret finner grunn til å dele ut synlige anerkjennelser, er en praksis som vil bidra mer til Forsvarets omdømme enn all verdens PR-kampanjer og slagord.

Så får det ikke hjelpe at det da blir færre oss som får pryde oss med utmerkelser.

Et minimum

Så får det ikke hjelpe at det da blir færre oss som får pryde oss med utmerkelser.

Innad har en viss nøkternhet på dette området den funksjon at vi bør oppdras til å se på fysisk form og andre bærende ferdigheter som en selvfølge og et minimum, og som sådan i en annen klasse enn det vi deler ut medaljer for.

Det handler med andre ord om å etablere en selvforståelse og en slags målestokk for hvor grensen går mellom det selvfølgelige og det som skal fremheves innenfor det som bør være en profesjonell militærkultur.

Her er det med andre ord god grunn til å anvende den kjente regel om at «less is more».

Powered by Labrador CMS