Morgendrillen

FSAN: Oberstløytnant Håkon Wessel Asak er medisinsk ansvarlig for luftevakueringen i Forsvarets sanitet.

Håkon opplevde sin største kulturkrasj som kanonfersk anestesilege i Afghanistan

Slumring på morgenen derimot, det driver han ikke med.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Når og kanskje viktigst, hvordan står du opp?

– Jeg er både A- og B-menneske, men spretter opp når klokka ringer. Oftest ish klokken 06:45. Snooze er et ukjent fenomen.

Hva er det første du gjør?

– Rett i dusjen, sjekker raskt nyhetsbildet, dropper oftest kaffen, men er glad i frokost.

Når starter arbeidet?

– Etter Russlands invasjon av Ukraina, så er arbeidsdagen blitt svært dynamisk. Det skulle bare mangle og er meget lett å motivere seg for.

Håkon Wessel Asak

Alder: 49

Yrke: Oberstløytnant, regimentslege, medisinsk ansvarlig for luftevakuering i FSAN

Sted: Sessvollmoen

Pensko eller feltstøvler?

– Helt klart feltstøvler, men med gode såler. De er mildt sagt «multipurpose». Meget egnet til jobb, motorsykkel og fritid i all slags vær. Til og med til dress hvis det kniper.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg er glad i å løpe samt å holde meg i form på en naturlig måte. Jeg er sosial, men treningssenter er for andre.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Godt liggeunderlag, varmt tøy, ørepropper og godt humør.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Min rareste kulturkrasjopplevelse er fra Afghanistan/Mazar-e Sharif i 2006. Jeg var kanonfersk anestesilege på mitt første utenlandsoppdrag. En kveld før feltsykehuset var klar til drift, begynte mange soldater raskt å bli alvorlig syke. Jeg mistenkte Shigella-infeksjon (matforgiftning). Jeg ble utfordret til å stille en kjapp diagnose på klinisk grunnlag for å komme i gang med behandling raskt. Vi hadde etter kort tid fler enn 100 alvorlig syke soldater i leir.

– Etter noen dager ble jeg utfordret av et tysk hygienelag, som ble sendt fra Kabul, på hvordan jeg kunne tillate meg å starte behandling uten verifisert mikrobe. Dette beskriver et annet lands tilnærming til et uavklart problem. I en slik dynamisk, uoversiktlig og ikke minst farlig situasjon, opplevde jeg det som en uhensiktsmessig rigid og passiv tilnærming.

– Fasiten ble Shigella, og i all beskjedenhet så hadde det gått svært dårlig for flere soldater uten rask behandling. Konsekvensen av denne epidemien ble at den tidligere beslutningen fra «noen» om at det ikke var nødvendig med norsk feltkjøkken måtte omgjøres. Dette understreker at vi må tørre å ta ansvar samt å være fremoverlent når det er påkrevd.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han har en usedvanlig god evne til å kommunisere, samle og motivere folket. Valg av FR-meny hadde vært uviktig, men desto viktigere å brodde i hvordan vi på best mulig måte kan bistå Ukraina. For min del spesielt i forbindelse med evakuering og behandling av skadde ukrainske soldater.

Smartklokke – yay or nay?

– Nay på generelt grunnlag. Den kan riktignok være nyttig når jeg i forbindelse med søk og redning fra helikopter (SAR) er med på å finne savnede personer eller for eksempel til å se på en hjerterytme der det er relevant.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Varslingssakene i Forsvaret er meget bekymringsfulle. Det er viktig med en tydelig handling mot slik uønsket atferd.

– Usikre og dårligere pensjonsvilkår blir en meget stor utfordring for å beholde og ikke minst rekruttere riktig og kritisk personell til Forsvaret.

– Jeg opplever dessverre at arbeidstidsbestemmelsene i den pågående operasjonen med evakuering av skadde soldater fra Ukraina setter begrensninger for en god og kontinuerlig oppdragsløsning for et land som er i krig.

Powered by Labrador CMS