Morgendrillen

FREGATT: Kommandørkaptein Stian Schnelle er skipssjef på KNM Fridtjof Nansen og har vært i Sjøforsvaret siden 2003.

Stian fikk seg en stor overraskelse da han serverte vafler med brunost i Portugal

Sjefen på fregatten Fridtjof Nansen kommer neppe til å tilby brunost til Royal Marines med det første. Han liker grilling og bading fra fregatten, men kan dessverre ikke bruke smartklokke om bord.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Stian Schnelle

Alder: 43

Yrke/stilling: Skipssjef KNM Fritjof Nansen

Sted: Haakonsvern Orlogsstasjon og norske interesseområder

Når og hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg våkner til lyden av vekkerklokken rundt 0600.

Hva er det første du gjør?

– Etter en god dusj leser jeg som regel dagens nyheter.

Når starter arbeidet?

– Er som regel på jobb før 0730 når vi ligger til kai. Når vi seiler er det aktivitet 24/7.

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler. Om bord har vi vernestøvler som er påkrevd for alle om bord. Dette for å ivareta sikkerheten.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Det har blitt mindre og mindre pumping av jern de siste årene. Burde kanskje vært motsatt. Jeg går eller løper helst på fjellet.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Om bord er det mye kreativitet i besetningen og gode velferdstilbud. Enten det er boller hver onsdag, regelmessig quiz eller bingo, eller filmkvelder skaper dette en kjærkomment avbrekk i en hektisk arbeidshverdag på sjøen. I forrige uke stoppet vi et par timer for grilling og bading fra dekk i Hardangerfjorden. Det var det mange som satte stor pris på.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Da jeg i min forrige stilling i STRIKFORNATO HQ i Portugal med stor iver serverte vafler med brunost for en «genuin norsk smaksopplevelse», for da å oppdage at entusiasmen for brunost ikke ble delt av så mange av mine internasjonale kolleger som jeg hadde håpet på. Sjefen min i J3, en britisk oberst fra Royal Marines var slett ikke imponert. «The brown death» kalte han osten mange av oss har et kjært og nært forhold til.

Hvem ville du aller helst delt en pose feltrasjon med?

– Guttene mine Lukas (8) og Herman (12), og min bedre halvdel Lene. I en travel hverdag med mye reising prøver jeg å tilbringe mest mulig tid med familien når jeg kan.

Smartklokke – yay or nay?

– Både yay og nay. Bruker pulsklokke når jeg ikke er om bord. Hvis det ikke kan måles har det liksom ikke «skjedd». Sånn har jeg blitt. Jobb og smartklokker er ikke forenlig av et sikkerhetshensyn.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Min utfordring er på lik linje med Forsvaret generelt å sikre at vi unngår at for få mennesker skal løse for mange oppgaver og at personellet dermed risikerer å bli utslitt og i verste fall slutter. Vimå øke trivselen og redusere turnoverintensjonen.

– En fregatt er som de fleste andre deler av Forsvaret en kompetansedrevet organisasjon hvor erfaringsnivået til personellet ansees å være den viktigste innsatsfaktoren til sikker drift og kvalitet i operative leveranser. Å sikre god ivaretakelse av folkene våre er den viktigste bidragsyteren til at min avdeling konkret og Forsvaret generelt, kan bedre sin evne til oppdragsløsning.

Powered by Labrador CMS