Nyheter:

18 år gamle Daniel Karlsen i 1996.

Korvett-skipssjef på besøk i sin ungdoms fregatt: – Spesielt

Nærmere et kvart århundre etter at tenåringen fra Mosjøen mønstret på KNM Narvik, fortøyde han eget marinefartøy langs den «stolte, men pensjonerte damen».

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i forbindelse med et tokt KNM Glimt gjør på Øst- og Sørlandet at skipssjef Daniel Karlsen mandag fikk fortøye ved og komme om bord i museumsfartøyet KNM Narvik i Horten. Det ble et spesielt øyeblikk for ham:

– Jeg var nesten ferdig med sjøfartsfag på videregående i Bodø. Det var en nyoppstartet lærlingeordning i Sjøforsvaret der de skulle ha matroser og motorlærlinger, forteller Karlsen til Forsvarets forum over telefon fra korvetten ved Arendal.

Som 18-åringer ble han og bestekompisen valgt blant to av 15 lærlinger til å bli med Sjøforsvaret og KNM Narvik på Nato-oppdrag rundt i Europa.

KNM Narvik på vei mot havn i Harstad under øvelse Flotex i år 2000. Karlsen seilte med fregatten i 1996. Nå er hun museumsfartøy.

– Jeg hadde jo tenkt å bli lærling på enten Hurtigruten eller lastebåt, sier 42-åringen, som nå kan se tilbake på et halvt liv i Sjøforsvaret. Under Nato-oppdraget høsten 1996 fikk de to kameratene besøke Skottland, Tyskland, Frankrike, Spania, Polen, Belgia og Oslo.

– For oss to er jo det fartøyet spesielt. Det er sikkert ikke så mange som forstår det, sier han og forteller at de to kameratene sist mimret om tiden på KNM Narvik i sommer. Kameraten er ikke lenger i Forsvaret og bor nå i Mosjøen.

For Karlsen ble det et gledelig gjensyn med det han kaller den «stolte, men pensjonerte damen» i Horten. Fregatten, som er av Oslo-klassen, seilte mellom 1965 og 2007. Nå eies hun av Stiftelsen KNM Narvik, som har som formål bevare henne som museum i Horten.

– Når man går om bord der ser man det nesten som det var på den tiden. Jeg tror jeg kjenner den båten like godt som den jeg er sjef for nå, sier han.

Skipssjef Daniel Karlsen i dag.

Besøket i Oslofjorden var et av få for KNM Glimt, som er en korvett i Skjold-klassen. Karlsen forteller at det er del av seilingsprogrammet til Sjøforsvaret gjennom sommeren.

– Det handler om å være tilstede rundt i landet for Marinens del, men også for kysten og befolkningen. Så sendt som i dag tidlig assisterte vi noen fritidsbåter som ikke fikk opp dreggen. Vi måtte ned med skipsdykkere ved Risør, forteller han.

KNM Glimt avbildet mens hun driver styrkebeskyttelse under øvelse Baltops i 2019. I disse dager seiler hun langs kysten i Sør-Norge.

Det syns han er «bare kjekt». I løpet av sommerseilasen på Sør- og Østlandet har KNM Glimt fått mange hyggelige opplevelser. De forteller at de ser folk komme løpende ned fra hytter til brygger og vinker til dem.

De har også måttet passe farten fordi det er mye trafikk på sjøen.

– Det er kjekt å vise Sørlandet og Østlandet til de unge. Det er mange år siden vi var her sist, sier han og spøker med at navigatørene på korvettene knapt har sett på kartene sør for Bergen.

De siste årene har Marinen lagt stor vekt på tilstedeværelse i Nord-Norge, og korvettene seiler opp dit til stadighet.

Powered by Labrador CMS