Nyheter

BIDRAR: Det er norske FN-soldater utplassert i Mali. Nå skal det også sendes soldater som en del av den franske Takuba-styrken.
BIDRAR: Det er norske FN-soldater utplassert i Mali. Nå skal det også sendes soldater som en del av den franske Takuba-styrken.

Vil vite hvorfor Norge plutselig sender soldater til Mali

Norge sender soldater til den franske Takuba-styrken i Mali. Både SV og Rødt er kritiske til at dette skjer uten større debatt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Er afrikanske liv så lite verdt at vi ikke i det minste har en åpen debatt om hva som er riktig å gjøre, sier Seher Aydar i Rødt til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge skal sende soldater til Mali, opplyste regjeringen i en pressemelding tidligere i juli. SV og Rødt stiller seg kritisk til det de mener er en manglende debatt.

Frankrike hadde i januar 2020 spurt om Norge ville delta i styrkebidraget, men Norge avslo på grunn av manglende støtte på Stortinget. Nå har regjeringen snudd, og vil sende seks til åtte soldater til Mali, som en del av det svenske bidraget til den fransk-ledete styrken.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) viser til at han «opplevde å ha støtte i Stortinget», ifølge NRK.

– IS er en del av det. Al-Qaida er også sterkt til stede. Det er et veldig komplekst bilde. Det er grunnen til at det er et så stort internasjonalt engasjement der nede. Da mener jeg det er rett at vi også deltar og skaffer oss kunnskap om hva som skjer der nede, sier Bakke-Jensen til NRK.

Les kronikk om F-35: «Sveits kjøper F-35 kampfly, til tross for meldinger om feil og forsinkelser i produksjonen.»

Arbeiderpartiet stilte seg mot forslaget om et større bidrag i 2020, men sier ja til å sende en håndfull soldater som en del av det svenske bidraget.

Ønsker mer debatt

Selv om regjeringen har støtte fra Stortinget, stiller både SV og Rødt seg kritisk til det de mener er en manglende debatt.

ØNSKER DEBATT: Seher Aydar i Rødt ønsker mer debatt rundt norske militærbidrag. Her på Stortingets talerstol i forbindelse med koronasituasjonen.
ØNSKER DEBATT: Seher Aydar i Rødt ønsker mer debatt rundt norske militærbidrag. Her på Stortingets talerstol i forbindelse med koronasituasjonen.

– Det er interessant at når man skal bygge en garasje eller gjøre noe helt annet, så er det utredninger, analyser og debatter. Men er det å sende soldater i krig kan vi gjøre det på så kort tid uten debatt, sier Seher Aydar i Rødt til NRK.

SV etterlyser også en større debatt rundt norske militærbidrag.

– Forsvarsministeren sier han har parlamentarisk støtte, noe han sikkert har. Men det er et problem at vi ikke har åpne debatter om dette i Norge. Veldig få mennesker i Norge vet at vi har bestemt å sende soldater til Mali, sier Gjermund Skaar i SV til NRK.

De venstrelente partiene er også kritisk til effekten av å sende soldater. Både Rødt og SV viser ovenfor NRK til norsk militært engasjement i Afghanistan, Irak og Libya, og mener disse konfliktene er «bevis på at militære bidrag sjeldent er en god løsning».

Les mer: Misunner Norges cybersikkerhet og Nato-medlemskap

Powered by Labrador CMS