Nyheter

SKÅL: USAs president Joe Biden og Frankrikets president Emmanuel Macron under banketten.

Ukraina på agendaen under Bidens statsbesøk i Frankrike 

USAs president Joe Biden og den franske presidenten Emmanuel Macron gjør det klart at landene står bak Ukraina under førstnevntes statsbesøk. Men stjernene på banketten ble et nygift par.

Publisert

– Putin kommer ikke til å nøye seg med Ukraina. Hele Europa blir truet, og vi kommer ikke til å la det skje, sa Biden utenfor Elyséepalasset i Paris. 

Han lovet at USA ikke skal la Ukraina i stikken, et løfte han har gjentatt ofte de siste månedene idet landet nærmer seg presidentvalg. Bidens motkandidat Donald Trump har ofte antydet at han vil nedprioritere Nato og lovet på et tidspunkt å løse krigen i Ukraina på 24 timer om han vinner valget.

Nære ukrainske allierte

Macron takket Biden for støtten til Europa og uttrykte også at landene deler samme syn på blant annet Iran. I likhet med Biden har Macron vært en av de fremste til å argumentere for og bidra med vestlig støtte til Ukraina etter fullskalainvasjonen fra Russland i 2022.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var til stede under et statsbesøk der Biden også benyttet anledningen til å trekke historiske linjer.

– Frankrike var vår første venn og forblir en av våre nærmeste, sa han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Amerikanerne har ikke glemt hvordan Frankrike bisto dem under uavhengighetskrigen mot Storbritannia på 1770-tallet.

100 år og nygift

Selv om Biden var æresgjest på banketten på kvelden, var verken han eller artisten Pharrell Williams kveldens hovedattraksjon. Den æren gikk til den 100 år gamle amerikanske krigsveteranen Harold Terens og hans nye kone, 96 år gamle Jeanne Swerlin.

Terens tjenestegjorde som flymekaniker under D-dagen 6. juni 1944 og reparerte fly som kom tilbake fra invasjonen av Normandie. Få dager senere var han i land i Frankrike og reparerte fly der. 

80 år senere var han tilbake i Frankrike for å markere jubileet for invasjonen – og benyttet anledningen til å utveksle ekteskapsløfter med sin utkårede. Macron gratulerte dem i sin tale, noe som førte til jubel og stående applaus for ekteparet.

Powered by Labrador CMS