Nyheter

MADAM GONDRÉE: Arlette Gondrée var fire år gammel da britiske soldater frigjorde familien fra nazistene.

Vil male tidsvitne fra D-dagen

NORMANDIE (Forsvarets forum): Vebjørn Sand vil male Arlette Gondrée, som var fire år gammel da britiske soldater frigjorde huset hennes fra Nazi-Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er sikker på at det blir et vakkert maleri, men jeg har ikke sett det ennå, sier Arlette Gondrée.

84-åringen har akkurat møtt den norske kunstneren Vebjørn Sand i kafeen hun driver i det franske tettstedet Bénouville.

På andre siden av kanalen, bare noen hundre meter unna, landet noen av de første britiske spesialsoldatene på fransk jord under D-dagen, landgangen i Normandie under 2. verdenskrig.

– Hun er en nydelig dame. Hun representerer verdenshistorie. Det som er min oppgave nå, er å lage et best mulig maleri ut av det, sier Sand.

Jubileum

Mens Gondrée møter forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), forsvarssjef Eirik Kristoffersen og en rekke norske forsvarstopper i bakrommet på Café Gondrée, sitter Sand med tegneblokk og blyant.

De er i Normandie for å markere at det er 80 år siden D-dagen 6. juni 1944.

En skisse av kvinnen tar form på papiret. Siden 2018 har Sand møtt flere enn 60 motstandsfolk og andre tidsvitner fra 2. verdenskrig, og malt portretter av flere av dem.

SKISSE: Vebjørn Sand tegner en skisse, mens han hører Gondrée fortelle. I bakgrunnen sitter ambassadør Niels Engelschiøn, sjef for Sjøforsvaret Oliver Berdal og sjef for Luftforsvaret Rolf Folland.

– Jeg maler dem for å ta vare på minnet. Har du møtt et tidsvitne, så har du selv blitt et vitne. Og hvis jeg får til et godt bilde, så vil det vare lenger enn min tid, og bli tatt vare på, sier han. 

Første frigjorte hus

Under D-dagen i 1944 var Gondrée fire år gammel. Cafeen ble drevet av foreldrene hennes.

De britiske soldatene landet med glidefly og gikk over broen Pegasus. Faren til Gondrée slapp dem inn i huset, der familien hadde gjemt seg i kjelleren. For Sand handler frigjøringen om mer enn slutten på en okkupasjon.

UTKAST: Vebjørn Sand malte dette utkastet etter at han kom hjem fra Normandie.

– Det var ikke bare dette huset og millioner av andre mennesker som fikk friheten tilbake, og sine land tilbake, men Europa fikk også sjelen sin tilbake. Det er utgangspunktet for vår kultur, for vår – jeg vil si – vestlige sivilisasjon, som samles i det som skjedde fire år etter senere, da juvelen til humanismen ble definert og samlet i menneskerettighetene; at alle er født frie, med et likt iboende menneskeverd og like rettigheter, sier Sand.

Takket nei

Inne i kafeen forteller Gondrée den dramatiske historien om hvordan dette huset ble det første som frigjort av de allierte på D-dagen. Utenfor er gaten full av folk som har kommet for å markere 80-årsdagen for landgangen i Normandie.

– Dette var jo starten på frigjøringen av Europa. Det lille huset der og den damen der, det representerer starten på er jo enormt, sier Sand.

CALVADOS: Arlette Gondrée serverer Calvados til gjestene, som inkluderer, forsvarsminister Bjørn Arild Gram, forsvarssjef Eirik Kristoffersen, hærsjef Lars Lervik og ambassadør Niels Engelschiøn.

Det ferdige maleriet skal stilles ut i Roseslottet i Oslo, der mange av Sands andre bilder av tidsvitner er utstilt.

Opprinnelig takket Gondrée nei til å bli portrettert av den norske kunstneren. Men etter å ha sett noen av Sands andre verker, lot hun seg overtale.

– Jeg har sett noen av arbeidene hans, og synes de er veldig gode, sier hun.

CAFÉ GONDRÉE: Kafeen ved Pegasus-broen er det første huset som ble frigjort under D-dagen.
Powered by Labrador CMS