Nyheter

TOMAHAWK: Et Tomahawk-kryssermissil skytes opp fra Arleigh Burke-klasse-destroyeren USS Barry i 2011.

Japan et steg nærmere kjøp av 400 Tomahawk-missiler

Økende spenning i Stillehavet bidrar til endring i Japans forsvarspolitikk. Nå har USA godkjent milliardavtale om nye kryssermissiler. 

Publisert

Japan vil kjøpe 400 Tomahawk-kryssermissiler, og har ventet på at avtalen skulle bli godkjent fra amerikansk politisk hold. Den potensielle avtalen mellom Japan og USA er på 2,35 milliarder dollar, eller rundt 25,348 milliarder norske kroner. Det melder den amerikanske nettavisen The Drive

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tomahawk-missilene har en rekkevidde på 1600 kilometer og produseres av Raytheon. De kan brukes på skip og ubåter. Japan planlegger å bruke dem på sine åtte Aegis-destroyere, men utelukker ikke å bruke dem fra land eller ubåter i framtida. 

Japan vil kjøpe to forskjellige typer Tomahawk-missiler: 200 Block IV Tactical Tomahawk og den nyere og modifiserte typen 200 Block V All Up Rounds (AUR), samt tilhørende utstyr. 

Det er ikke signert noen kontrakt, og forhandlingene er heller ikke ferdige, men Japans forsvarsminister Minoru Kihara har uttalt at målet er å kjøpe de første Tomahawk-missilene i regnskapsåret 2025, skriver The Japan Times

Det amerikanske utenriksdepartementet godkjente det potensielle salget fredag i forrige uke. 

Kinas økende militære tilstedeværelse i regionen og Nord-Koreas stadig kraftigere kjernevåpen har skapt uro i Japan. De siste årene har Japan gjennomgått en ny forsvarsstrategi. 

I fjor godkjente landet betydelige endringer i forsvars- og sikkerhetspolitikken, blant annet ved formelt å introdusere en såkalt motangrepskapasitet som muliggjør å treffe fienders baser og kommandosentraler fra lengre rekkevidde.

Powered by Labrador CMS