Nyheter

SPESIALSTYRKER: I fjor undertegnet Norge og USA et veikart om samarbeid mellom spesialstyrker fra de to landene. Bildet er fra grunnutdanningen av maritime spesialstyrker.

Hemmelig samarbeid med amerikanske spesialstyrker

– Det har vært mye aktivitet, opplyser Forsvarsdepartementet, uten å kunne si noe mer om hva samarbeidet innebærer.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da daværende forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) besøkte Washington DC i fjor høst, signerte han og USAs forsvarsminister Lloyd Austin et veikart om videreutvikling av samarbeidet mellom de to landenes spesialstyrker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå opplyser Forsvarsdepartementet samarbeidet som ble forespeilet i veikartet er blitt fulgt opp.

– Veikartet er blitt fulgt opp, og det har vært mye aktivitet, sier pressevakt Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet.

Les også: Diskuterte bedre koordinering for å dempe spenning i nord

Hun legger til at det er gradert hemmelig hva samarbeidet innebærer og hva slags aktivitet det er snakk om. Det er også teksten som ble signert 16. november 2021.

Samarbeidet siden 1960-tallet

Forsvarsdepartementet omtaler dokumentet som et veikart, og ikke en avtale, fordi det ikke er juridisk bindende.

Førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania Tone Danielsen forteller at spesialstyrkene, som andre norske styrker, har trent, øvd og utviklet utstyr sammen med allierte tidligere. Hun har tidligere jobbet ved Forsvarets forskningsinstitutt og har skrevet doktoravhandling om de norske spesialstyrkene.

– Jeg gjetter på at samarbeidet gjelder øving, trening og utvikling av konsepter og utstyr. Man har øvd og trent med amerikanske, britiske og andre allierte spesialstyrker siden 1960-tallet, sier Danielsen til Forsvarets forum.

Hun understreker at hun ikke kjenner innholdet i veikartet, og at at spesialsoldatenes aktiviteter er underlagt Sikkerhetsloven.

Samarbeidet i Afghanistan

Norske og amerikanske spesialsoldater har samarbeidet i Afghanistan tidligere.

– Våre spesialstyrker har stått skulder ved skulder i Afghanistan. Spesialstyrkenes relevans er økende i dagens konfliktbilde. Nå vil vi se på hvordan vi kan utvikle samarbeidet på andre områder enn i internasjonale operasjoner, sa Enoksen i en pressemelding da veikartet ble undertegnet.

Les også: Norske spesialsoldater angrepet av IS i Syria

Forsvarets spesialstyrker skal løse oppgaver med høy risiko, og består av de to avdelingene Marinejegerkommandoen (MJK) og Forsvarets spesialkommando (FSK).

Powered by Labrador CMS