Nyheter

NY JOBB: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen.
NY JOBB: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

– En genistrek at han er fra Andøya

Odd Roger Enoksen beskrives som erfaren og kompetent og med god kunnskap om Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag tiltrådte Odd Roger Enoksen som forsvarsminister. Senterpartipolitikeren har tidligere vært både kommunalminister og olje- og energiminister, og har erfaring fra forsvarssektoren som medlem av Forsvarskomiteen på Stortinget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men hvordan vil han beskrives av forsvarseksperter, kommentatorer og andre med interesse for fagområdet han nå trer inn i? Forsvarets forum har stilt fire spørsmål til et knippe relevante personer, for å høre hva de mener om den ferske statsråden.

Sverre Diesen, tidligere forsvarssjef

– Hva tenker du om utnevnelsen av Enoksen som forsvarsminister?

– Det er vel en klok utnevnelse for så vidt, for han er en erfaren politiker og statsråd, og så lenge en norsk forsvarsministers viktigste oppgave slik de fleste regjeringer ser det er å sørge for at det er mest mulig ro om forsvarspolitikken.

– Hvordan vil Enoksens bakgrunn påvirke ham i denne stillingen?

– Det er jo en genistrek når han faktisk ikke bare er fra Nord-Norge, men fra selveste Andøya. Det gjør ham usårlig for argumenter av typen «forsvarsministeren er en søring som ikke skjønner seg på Nord-Norge!»

FORSKER: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen i Afghanistan julen 2008. Han jobber nå som sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.
FORSKER: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen i Afghanistan julen 2008. Han jobber nå som sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Hvilke forventninger har du til Enoksen som forsvarsminister?

– Hvis du med forventninger mener hva jeg tror han vil gjøre, så er ikke de andre enn dem jeg ville ha til enhver forsvarsminister – evne og vilje til å finne de kompromisser som er nødvendige for at forsvarspolitikken ikke skal skape problemer for regjeringen.

– Hva mener du er det første han bør ta tak i?

– Det burde ha vært en revurdering av å bruke nitten tusen millioner kroner på å understøtte et hærkonsept i Nord-Norge som FFI har karakterisert som helt urealistisk. Men så rasjonelle forsvarspolitikere har vi nok dessverre ikke i noe politisk parti.

Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier

– Hva tenker du om utnevnelsen av Enoksen som forsvarsminister?

– Velkommen i jobben og vis hva du duger til. Du kommer til et solid embetsverk.

– Hvordan vil Enoksens bakgrunn påvirke han i denne stillingen?

– En stødig hånd. Mer erfaren som statsråd enn mange andre Forsvarsministre. En viss rutine er en fordel hvis prosesser går på tverke i Forsvaret, hvilket de jevnlig gjør.

PENTAGON: Anders Romarheim mener Enoksen bør ta en telefon til Pentagon snarest.
PENTAGON: Anders Romarheim mener Enoksen bør ta en telefon til Pentagon snarest.

– Hvilke forventninger har du til Enoksen som forsvarsminister?

– Jeg forventer at det går radikalt bedre enn forgjengeren i Bondepartiet som innehadde tilsvarende stilling. Videre regner jeg med en åpenlys og utilslørt favorisering av Heimevernet. I motsetning til resten av Forsvaret, er HV sirlig delt inn i HV-distrikter. Og «distrikt» er som kjent Sps fremste fyndord. Han kommer også til å snakke uforholdsmessig mye om ny-ordet «totalberedskap».

– Hva mener du er det første han bør ta tak i?

– Telefonen. Til Pentagon. Hurdals-plattformen klarte på forbløffende vis å ikke omtale våre nærmeste allierte i positive ordelag én eneste gang. Man skulle tro Lysbakken aldri forlot hotellet. Her må det ringes.

Knut Nordmo (Sp), ordfører i Andøy kommune

– Jeg tenker at med den bakgrunn, erfaring og kompetansen som han besitter er han en kompetent statsråd. Han kjenner det forsvarspolitiske og sikkerhetspolitiske ståsted til Sp samt den saken som Sp har frontet over mange år. Jeg tenker at det er et godt utgangspunkt.

ORDFØRER: Knut Nordmo er ordfører i Andøy Kommune.
ORDFØRER: Knut Nordmo er ordfører i Andøy Kommune.

– Til det siste så forventer jeg en rask avklaring hva skal skje med arealene på Andøya flystasjon. Hvis man ikke skal være der, så forventer jeg at området forlates kjapt. Vi har ventet i fem år uten å få noen avklaring fra de som startet ballet. Skal det fortsatt være i Forsvarets eie, vil jeg vite hva som skal være der. En ting er jeg i alle fall tydelig på: Disse 12 000 målene, da med attraktive næringsarealer midt i kommunesenteret ikke skal ligge der som et båndlagt spøkelsesområde uten aktivitet, som ikke gir ringvirkninger og arbeidsplasser.

Hedda Bryn Langemyr, direktør i Utsyn

SOLID: Hedda Langemyr spår at Enoksen vil bli en solid forsvarsminister.
SOLID: Hedda Langemyr spår at Enoksen vil bli en solid forsvarsminister.

– Enoksen har god kunnskap om Forsvaret, og vil nok bli en solid minister. Han har statsrådserfaring fra både borgerlig og rødgrønne regjeringer, som gjør at han nok kommer til å samarbeide godt både til venstre og til høyre for politisk gjennomslag. Med økt militær tilstedeværelse og aktivitet i nord, blir tettere kommunikasjon mellom militære og sivile, offentlige og private virksomheter, desto viktigere. Vi må bruke mer tid og ressurser på å minimere usikkerheten slik at denne ikke kan utnyttes – det i seg selv er også en del av forsvarsverket. Forsvarspolitikken har til tider manglet helhetlig, langsiktig og strategisk tenkning. Enoksen har gode forutsetninger for å gjøre et løft her, med sin lange erfaring også fra næringslivet. Også interessant at han har bakgrunn fra Andøya Space, med tanke på at Forsvaret nå utvikler et nytt domene som omhandler militær kontroll i verdensrommet.

– Største utfordring blir nok Andøya-saken, med tanke på at han senest i september sa at man ikke hadde kommet så langt på Evenes at det ikke var mulig å reversere vedtaket.

– Noe av det første han bør gjøre er å nedsette en forsvarskommisjon, slik at de kommer igang med sitt arbeid parallelt med arbeidet som nå pågår i Brussel med Natos nye strategiske konsept.

Powered by Labrador CMS