Nyheter

FORSVARSSJEFER: Tidligere forsvarssjef general (p) Harald Sunde (t.h.) avviser at han bli ny forsvarsminister. Her er han sammen med en annen tidligere forsvarssjef admiral (p) Haakon Bruun-Hanssen under kommandoskiftet i 2013.

Tidligere forsvarssjef mener han er uaktuell som forsvarsminister

Jakten på ny forsvarsminister har startet, flere Senterparti-profiler pekes på som mulige kandidater.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Odd Roger Enoksen trakk seg i helgen, var det andre i statsråden på kort tid som måtte trekke seg fra Støres regjering.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Jeg vil beklage til de jeg har såret. Jeg har gjort flere dårlige valg og vurderinger, og vil gi en uforbeholden unnskyldning for at mine handlinger har gjort livet vanskeligere for andre, sa Enoksen etter at det ble kjent at han på 2000-tallet hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne.

Statsminister Jonas Gahr Støre varslet samtidig at det ikke skal gå lang tid før en ny forsvarsminister er klar.

Forsvarssjef takker nei

En av kandidatene som har blitt lansert til ny forsvarsminister er Harald Sunde. Den tidligere forsvarssjefen og pensjonerte generalen har imidlertid sagt at han er uaktuell for jobben.

Les også: Harald Sunde skal lede beredskapsutvalg

– Jeg er veldig tydelig på at en statsråd skal være en politiker. I vårt demokrati er det viktig at politikken seirer. Jeg vil også se det som litt vanskelig som tidligere forsvarssjef, å være statsråd med en forsvarssjef som etatssjef, sier Sunde til NRK.

KANDIDAT: Ola Borten Moe er en mulig ny forsvarsminister.

Borten Moe ble tidligere lansert som en aktuell kandidat som forsvarsminister, blant annet av nettopp Harald Sunde.

— Ola Borten Moe er absolutt en god kandidat til å bli forsvarsminister. Han er klok, uredd og modig. Han oppfatter sakens kjerne umiddelbart, sa Sunde til Vårt Land i oktober 2021 .

Moe er imidlertid forsknings- og høyere utdanningsminister, og dersom han blir forsvarsminister må det rokeres blant statsrådene i Støre-regjeringen.

Støtte til Navarsete

En av de mest fremtredende forsvarspolitikerne i Senterpartiet de siste årene er Liv Signe Navarsete. Hun har blant annet tidligere vært samferdselsminister, kommunal- og regionalminister samt forsvarspolitisk talsperson i Sp.

ERAFREN: Liv Signe Navarsete er en annen kandidat som kan være aktuell som ny forsvarsminister.

– Jeg mener Liv Signe Navarsete bør bli forsvarsminister. Hun er en bra kandidat. Det er ikke noe tull med Liv Signe. Hun er en flott dame og flink med forsvar, sier stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen fra Finnmark til TV 2.

Sp-veteraner aktuelle

Aftenposten har også sett nærmere på hvilke andre kandidater som kan bli ny forsvarsminister. Ifølge kilder avisen har vært i kontakt med er blant andre Marit Arnstad og og Bengt Fasteraune sterke kort.

Partileder i Sp og finansminister Tryg Slagsvold Vedum sier imidlertid at det er viktig å bruke tid på å finne rett kandidat til ministerposten.

– Det er en viktig post. Enoksen gjorde en god jobb som minister. Men den daglige beredskapen er ivaretatt. Selv om vi ønsker å få det raskt på plass, er det ikke tidskritisk på dagen, sier Vedum til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS