Nyheter:

– Ikke fornøyd med utviklingen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forventer at neste soldatundersøkelse vil gi bedre resultater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I april kom Soldatundersøkelsen som viste at kunnskap i krigens folkerett synker. Det førte til at SV-leder, Audun Lysbakken, sendte et skriftlig spørsmål der han etterlyste årsaken til at norske soldater tilsynelatende visste mindre om rett og galt i 2018 enn ved tidlige undersøkelser. Blant annet avdekket undersøkelsen at færre hadde fått opplæring i krigens folkerett i 2018 enn 2013. 

Nå har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svart at noe av forklaringen skyldes forberedelser til Nato-øvelsen Trident Juncture.

– Forsvaret vurderer at noe av årsaken til dårligere resultat denne gangen kan knyttes til at det var nødvendig å prioritere helt nødvendig sikkerhetsopplæring for soldatene før deltakelse på øvelse Trident Juncture høsten 2018. Forberedelsene til, og gjennomføringen av øvelsen pågikk helt fram til undersøkelsen ble gjennomført, svarer Bakke-Jensen.

Forsvarsministeren understreker likevel at opplæring i krigens folkerett er ett av oppdragene gitt Forsvaret av Forsvarsdepartementet:

– ... jeg forventer derfor at undervisning gjennomføres og at de manglene som undersøkelsen viser rettes opp.

Bakke-Jensen mener likevel at undersøkelsen i stor grad viser god kunnskap knyttet til krigens folkerett blant soldater i Forsvaret.

Lysbakkens spørsmål og Bakke-Jensen svar kan leses her. 

Powered by Labrador CMS