Nyheter

FERDIGMALT: Her ruller Vingtor ut av Boeings malehall, utstyrt med norske militære kjennetegn og navn.
FERDIGMALT: Her ruller Vingtor ut av Boeings malehall, utstyrt med norske militære kjennetegn og navn.

Første P-8A-fly ferdigmalt

Vingtor rullet ut av malehallen fredag, ferdigmalt med navn og norske militære kjennetegn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norges aller første P-8A Poseidon med navn Vingtor rullet ut av malehallen fredag. Flyet ble malt i malehallen til flyprodusenten Boeing i Seattle.

Vingtor er nå utstyrt med norske militære kjennetegn, og sitt navn med historiske røtter. Senere i sommer skal Vingtor flyttes til en annen Boeing-fabrikk i Seattle, hvor det skal få montert militære systemer, før Forsvarsmateriell overtar det senere i år.

– Det første flyet får navnet «Vingtor.» Dette viderefører en tradisjon i Luftforsvaret i snart 80 år, sier Torgeir Aas, oberst og brukerkoordinator for P-8A i Luftforsvaret i en pressemelding på forsvaret.no.

Les også: Bruker historiske navn på de nye P-8A-flyene

Norges første fly som hadde navnet Vingtor var en del av «Catalina-avdelingen», forløperen til 333-skvadronen som opererte fra Skottland under andre verdenskrig.

P-8A er basert på Boeing 737, som i flere tiår har vært en av verdens vanligste og mest gjenkjennelige flytype. P-8A bruker flykroppen fra en 737-800-serien, sammen med vingene fra 900-serien. Flere av systemene om bord er derimot endret for å tilpasse flyet til militær bruk.

Les mer: F-16-flyets siste timer i tjeneste for Norge

P-8a er blant annet utstyrt med avisingssystemer på halerorene, noe sivile 737-modeller ikke har. Motorene har dobbelt så stor generatorkapasitet som sivile fly, og cockpit og kabin har en rekke oppgraderinger og endringer, for å gi plass til militære systemer.

Foto: Boeing

Powered by Labrador CMS