Nyheter

TO MILLIARDER: Det er behov for store mengder ammunisjon som følge av krigen i Ukraina, sier Støre. Derfor setter regjeringen av to milliarder kroner.

Regjeringen setter av milliardsum til forsvarsindustrien

Regjeringen setter av ytterligere to milliarder kroner til å øke produksjonen av artilleriammunisjon ved Nammo og andre prosjekter i forsvarsindustrien.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen vil finansiere de to milliardene gjennom Nansen-programmet, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram skal besøke Nammo-fabrikken på Raufoss onsdag formiddag.

– Krigen i Ukraina har skapt en situasjon der det er behov for store mengder ammunisjon. Regjeringen bidrar derfor med kraftfulle tiltak slik at norsk forsvarsindustri kan produsere mer, sier Støre.

Fra før har regjeringen satt av om lag en milliard kroner til å øke produksjonskapasiteten for ammunisjon og missiler i et samarbeid med EU.

Ine Eriksen Søreide (H) leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité. I spørretimen i Stortinget 3. januar spurte hun utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) hvorfor regjeringen ikke kunne gi direkte støtte til Nammo for å øke produksjonen. 

– Svaret var at de ville ha en annen modell. Jeg er glad for at regjeringen nå har snudd, men vi har mistet mye verdifull tid som kunne gått til å bygge opp mer kapasitet, sier Søreide til Forsvarets forum. 

Hun mener at milliardene er nødvendige, men at det har tatt «urimelig lang tid». 

– Høyre har presset regjeringen i et og et halvt år og foreslått konkrete bevilgninger til økt produksjonskapasitet for Nammo, men regjeringspartiene har stemt ned alle forslag. I våre alternative budsjetter for 2023 og 2024 har vi foreslått en tidobling av den statlige investeringsstøtten til Nammo sammenlignet med regjeringens bidrag.

Søreide peker på at behovet for ammunisjon er enormt i Ukraina, men også i Norge og Nato. 

– Både vi og våre allierte har også store behov for å etterfylle våre lagre etter å ha donert svært mye ammunisjon til Ukraina, sier hun.

 

 

Powered by Labrador CMS