Nyheter

PENGESTØTTE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier Norge vil gi penger slik at Ukraina kan kjøpe våpen selv, men beløpet er ikke avklart.

Gram: Penger til ukrainsk våpenkjøp er ikke avklart

Regjeringen har lovet å bidra med penger slik at Ukraina selv kan kjøpe våpen som landet trenger. Men beløpet lar vente på seg.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunngjorde forrige uke at Norge vil bidra til våpenkjøp via et britisk fond. Det skal koordinere innkjøp og transport av forsvarsmateriell.

På denne måten vil Norge bidra til å identifisere og prioritere hvilke behov Ukraina har. Deretter plasseres ordre hos tredjeland eller hos våpenindustrien, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Slik får Ukraina forutsigbarhet og kan planlegge og gjennomføre langsiktige forsvarsdisponeringer. Norge skal ha kontroll på hvilken type utstyr som blir kjøpt for midlene Norge har donert, skriver Gram i en epost til NTB.

Beløp ikke avklart

Det er imidlertid ikke kjent hvor mye penger Norge skal donere, og det er heller ikke kjent når utbetalingen kan komme på plass. Regjeringen vurderer donasjon løpende, ifølge Gram.

– Beløpets størrelse er ikke endelig avklart, skriver han.

Forsvarsministeren påpeker at fondet vil være underlagt reguleringer og standarder som gjelder for denne typen internasjonale finansieringsmekanismer. EU kanaliserer også penger til Ukraina gjennom sitt Peace Facility-fond. Regjeringen valgte likevel den britiske løsningen.

– Det britiske fondet gir større innflytelse på hvordan norske midler blir brukt, skriver Gram.

Høyre: Tyngre våpen

På Stortinget har flere partier tatt til orde for mer støtte til Ukraina i form av penger og våpen. Venstre har bedt regjeringen sette av én milliard kroner til våpenkjøp, og Høyre har oppfordret til ytterligere våpendonasjon.

– Norge kan naturlig nok ikke gi Ukraina alle våpnene de trenger, men vi må gi det vi kan og det Ukraina har nytte av. Regjeringen skal vite den har Høyres fulle støtte til å også sende tyngre våpen. Ukrainas tapre kamp mot Putin-regimet må støttes av både oss og andre land, skriver Ine Eriksen Søreide i et innlegg på Høyres nettside mandag.

Hun tilføyer at det var positivt å høre forrige uke at Norge har donert Mistral luftvernmissiler, i tillegg til de om lag 4.000 M72 panservernvåpnene som tidligere var overlevert. Hun understreker at Høyre vil gi regjeringen ryggdekning til også å donere tyngre våpen.

– Jeg har klare forventninger til at regjeringen fortløpende og så raskt som mulig vurderer alle henvendelser om å bidra med både humanitær bistand, våpenstøtte og penger til å drifte staten mens kampene pågår, skriver Søreide, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Powered by Labrador CMS