Nyheter

FORLISTE: Fregatten Helge Ingstad forliste etter å ha kollidert med tankskipet TS Sola i 2018.

Forsvarsdepartementet trekker «Helge Ingstad»-søksmål

Forsvarsdepartementet saksøkte DNV GL for 15 milliarder etter forliset av fregatten «Helge Ingstad» i 2018. Nå er søksmålet trukket, etter nye funn i havarikommisjonens rapport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor stilte Forsvarsdepartementet et krav på 15 milliarder ovenfor klasseselskapet DNV GL, etter fregatten «Helge Ingstad» forliste i 2018. Bakgrunnen var at de mente selskapet burde oppdaget kritiske feil under klasseopptaket av fregatten. Hule propellakslinger førte til at fregatten manglet vanntett inndeling, og staten pekte på at dette var årsaken til at «Helge Ingstad» forliste.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De stevnet da DNV GL, begrunnet i at de skulle forhindre at saken ble foreldet. Rettsaken ble midlertidig stanset i påvente av Havarikommisjonens arbeid og statens egne undersøkelser.

Viktige avklaringer

Etter funn i Havarikommisjonens andre delrapport, har nå regjeringsadvokaten bekreftet ovenfor NRK at søksmålet er trukket tilbake.

– Rapporten ga viktige avklaringer, sa regjeringsadvokat Ole Kristian Rigland til NRK.

Havarikommisjonen pekte i sin rapport på at de kritiske feilene DNV feilet å oppdage ikke hadde avgjørende betydning for at fartøyet forliste, «da den manglende nedstengningen uansett ville medført forlis». Det kom frem at besetningen hadde feilet med å lukke dører, slik at vann kunne spre seg i båten.

Fått med deg denne? «Et minimum av militær kompetanse er nødvendig for en myndig borger i en demokratisk småstat.»

DNV GL var tidlig ute med å kritisere søksmålet og etter havarikommisjonens rapport ba de staten trekke søksmålet.

– DNV har tidligere uttalt at vi mener kravet mot oss er grunnløst. Vi mener Havarikommisjonens delrapport 2 underbygger dette og håper at staten nå revurderer søksmålet», skrev Charlotte Bjørn i DNV i en mail til Forsvarets Forum.

Helhetsvurdering

Onsdag sendte departementet brevet til Oslo tingrett om at de trekker søksmålet. Forsvarsdepartementet begrunner det slik i brevet:

– Etter en helhetsvurdering basert på det som er fremkommet gjennom Havarikommisjonens arbeid og statens egne undersøkelser, har Forsvarsdepartementet besluttet å frafalle søksmålet. Saken skal etter dette heves.

Les mer: Forsvaret skal forske på «Helge Ingstad»-mannskap

Powered by Labrador CMS