Nyheter:

– Styrkingen av Forsvaret fortsetter, sier Eirik Kristoffersen. Her fra et tidligere besøk på Evenes.
– Styrkingen av Forsvaret fortsetter, sier Eirik Kristoffersen. Her fra et tidligere besøk på Evenes.

Forsvarssjefen: – Et bra budsjett

Helt siden 2014 opplever jeg en stadig økt styrking av Forsvaret. Budsjettet viser at satsingen fortsetter, sier general Eirik Kristoffersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes det er et bra budsjett. Helt siden 2014 opplever jeg en stadig økt styrking av Forsvaret. Det har jeg sett selv på hvordan avdelingene har fått kortere reaksjonstid, økt materiell-tilgjengelighet og bedre status på reservedeler. Den satsingen fortsetter med neste års forsvarsbudsjett. Det er jeg veldig glad for, sier forsvarsjef Eirik Kristoffersen.

220 millioner til bygg i Finnmark

I dag la forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fram forsvarsbudsjettet for 2021 i Alta. Der fortalte han om betydelige investeringer i den nordligste landsdelen. Om lag 220 millioner kroner skal brukes på nye bygninger for kavaleribataljonen på Porsangmoen og jegerkompaniet på Høybuktmoen.

– Oppbyggingen i Finnmark er viktig, sier Eirik Kristoffersen.

– Vi snakker om en investering på 1,5 milliarder totalt sett til Garnisonen i Porsanger siden vi startet oppbyggingen av Finnmark landforsvar. Den styrkingen fortsetter nå. Jeg skal opp til Porsanger i oktober sammen med direktøren i Forsvarsbygg for å se på satsingen fremover.

– Det er betydelige midler som skal brukes, og da må vi være sikre på at vi investerer dette på riktig måte.

Les mer om budsjettet: 64,5 milliarder kroner til forsvarsbudsjettet.

Øker bemanningen

80 millioner kroner er satt av til økt bemanning, blant annet tilsetting av personell, til vernepliktige og reservister.

– Hvordan vi skal fordele midlene er del av jobben vi skal gjøre når budsjettet er landet. Vi skal se på hvordan den økte bemanningen i Forsvaret skal fordeles. Det vil være en styrking av alle grenene og styrkesjefene, sier Kristoffersen.

– Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) legges fram for Stortinget 16. oktober. Hvilke forventninger har du til den?

– Det viktigste for meg er at det blir bredest mulig enhet om langtidsplanen slik at den blir så forutsigbar som mulig. Jeg sa når jeg ble utnevnt til forsvarssjef at jeg håpet å ha en LTP på plass før jeg tiltrådte. Det hadde jeg ikke. Men vi jobber ut fra de signalene vi har fått og håper det blir et bredest mulig flertall bak den planen som blir vedtatt, sier Kristoffersen.

Må bruke pengene på best mulig måte

Til tross for styrkingen av forsvarsbudsjettet understreker han at vi fortsatt må sikre oss at pengene brukes på best mulig måte.

– En styrking av forsvarsbudsjettet betyr at vi også må fortsette å utvikle organisasjonen og måten vi driver virksomheten på.

– Vi lært under koronaen at digitalisering gir betydelige innsparinger på reise. Jeg er ganske positiv til den effektiviseringen som er antydet i langtidsplanen. For jeg ser at vi kan gjøre ting mer effektivt, billigere og bedre på mange områder, enn det vi gjorde før koronaen traff oss.

Har du tips eller innspill til budsjettsaker vi bør omtale? Kontakt oss på tips@fofo.no

Powered by Labrador CMS