Nyheter

KONFERANSE: Oberst Jo Haugom er sjef for Forsvarets Vinterskole og Natos Centre of Excellence Cold Weather Operations. Her er han under konferansen om kaldværsoperasjoner på Terningen Arena i Elverum.

Amerikansk generalmajor kom fra Alaska for å lære om operasjoner i kaldt klima

– Flere land har etablert sine egne strategier for Arktis og militære kapasiteter for å operere under disse krevende forholdene, sier oberst Jo Haugom.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble det arrangert en konferanse om kaldværsoperasjoner på Terningen Arena i Elverum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Hensikten var å aktualisere og sette søkelyset på relevansen til kaldværsoperasjoner - også i et fremtidsrettet perspektiv. Konferansen gir oss mulighet til å dele ekspertise og erfaring til Nato-allierte og partnernasjoner.

Det sier oberst Jo Haugom til Forsvarets forum. Han er sjef for Forsvarets Vinterskole og Natos Centre of Excellence Cold Weather Operations (COE-CWO), som var arrangør for «Cold Weather Operations Conference 2021».

Les også: Russiske soldatar i Nordflåten brukar reinsdyr for transport av personell og forsyningar.

VINTER: Tyske offiserer lærer seg de grunnleggende ferdighetene for å overleve ute om vinteren.

Totalt var det over 300 personer fra 20 nasjoner som deltok på arrangementet som fant sted 2.-4. november. Konferansen var tredelt hvor de overordnede temaene var; operasjonell/strategisk tilnærming og fellesoperasjoner, utdanning og trening, samt kaldværsmedisin.

I tillegg hadde Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening en utstilling med utstyr og materiell.

– Tanken har vært å arrangere en konferanse som Nato-allierte og partnernasjoner reiser til Norge for å være del av - på grunn av det faglige utbyttet, sier Haugom.

Les også: Når Forsvaret kjøper nye ski, følger Nato med.

Opplever økt interesse

Det er første gangen konferansen arrangeres. Det skjer bare noen måneder før årets store vinterøvelse Cold Response. Rundt 30 000 soldater er ventet til Norge i månedsskiftet mars/april.

– Det er egentlig få nasjoner i Nato som er godt vante med operasjoner i kaldt klima. Derfor er Cold Response en viktig arena for trening og øving. Under konferansen har vi fått styrket nettverket og aktualisert Norges kompetanse på vintertjeneste, sier Haugom.

Han forteller at det de siste årene har det vært en økt interesse for kaldværsoperasjoner blant Nato-land. Det henger sammen med geopolitiske forhold som utviklingen i nordområdene og økt militær aktivitet i regionen.

KALDT: Allierte soldater får blant annet oppleve hvordan det er å gå i råk. Her fra en øvelse i 2018.

– Flere land har etablert sine egne strategier for Arktis og militære kapasiteter for å operere under disse krevende forholdene, sier han.

Les også: Nederlandske soldater trente skarpskyting fra snøscooter.

Deltagerere fra US Army Alaska

Blant deltagerne på seminaret var generalmajor Brian Eifler. Han er sjef for US Army Alaska og har reist fra USAs nordligste delstat for å delta på konferansen.

– De er veldig interesserte i å samarbeide og se på hvilke erfaringer Norge har med operasjoner i våre områder, blant annet når det gjelder utstyr. Eifler ga uttrykk for at mye av materiellet de har i dag ikke er spesielt godt egnet til operasjoner under krevende vinterforhold. Det gjelder blant annet kjøretøy, sier Haugom.

Han understreker at utfordringene med kaldværsoperasjoner også er gjeldende andre steder enn i nordområdene. Som del av konferansen fikk deltagerne høre et foredrag av en oberstløytnant som tilhører de ukrainske spesialstyrkene.

ALLIERTE: Amerikanske soldater under alliert vinterkurs ved Forsvarets vinterskole i 2020.

Han snakket blant annet om effekten av å implementere Nato-standarder innenfor logistikk og sanitet, fellesoperasjoner samt delte erfaringer fra skarpe oppdrag i et krevende klima.

Oberst Haugom mener konferansen er en viktig arena for å utveksle erfaringer.

– Det er første gang «Cold Weather Operations Conference» arrangeres. Etter planen skal dette fortsette annenhver- eller hvert tredje år. Ut fra tilbakemeldingene fra deltagerne har konferansen vært en suksess, avslutter Haugom.

Powered by Labrador CMS