Nyheter

Prinsesse Ingrid Alexandra i svevet. Hun øvde seg på fallskjermhopp da hun besøkte Forsvarets spesialkommando i Rena lørdag.

Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte spesialsoldater – øvde på fallskjermhopp

Prinsesse Ingrid Alexandra kledde seg lørdag opp i militæruniform og kastet seg ut i fritt fall fra et hoppetårn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prinsessen smilte og lo i svevet, og så ikke ut til å være det spor redd etter hoppet fra tolv meters høyde.

– Det var ingen nøling, hun gikk rett ut og hadde et kjempebra hopp, sier en imponert oberst og sjef for Forsvarets spesialkommando (FSK) Lars Lilleby til NTB.

Han tok lørdag imot prinsessen på FSKs hovedkvarter i Rena og introduserte henne til spesialsoldater i jegertroppen. Besøket ble gitt i konfirmasjonsgave til prinsessen i 2019, men har ikke latt seg gjennomføre tidligere på grunn av korona.

– Det er veldig hyggelig å bli invitert hit, sa prinsessen da hun ankom militærleiren lørdag morgen.

Mulig førstegangstjeneste?

Prinsesse Ingrid Alexandra fikk på seg uniform da hun besøkte Forsvarets spesialkommando i Rena. Hun har ennå ikke lagt planer for om hun vil gå inn i militæret.

Det er første gang hun er alene ute på oppdrag, og hverken kronprinsen eller kronprinsessen var med. På leiren fikk prinsessen en introduksjon i hva spesialkommandoen og jegertroppen jobber med, hun fikk møte en soldat i full oppkledning og ble trent i selve hoppet ut fra et fly i fallskjerm fra hoppetårnet.

Prinsessen så ut til å kose seg og stilte flere spørsmål underveis på omvisningen. Neste år fyller hun 18 år, og det nærmer seg tiden da det kan bli aktuelt med førstegangstjeneste.

– Vi har ikke snakket om det. Nå er det mer en informasjon om Forsvaret, spesialstyrkene og jegertroppen. Det får komme senere, sier Lilleby.

– Tror du hun hadde passet inn i jegertroppen?

Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte lørdag Rena Leir. Til høyre oberst og sjef for Forsvarets spesialkommando (FSK), Lars Lilleby.

– Absolutt. Både i jegertroppen og resten av forsvaret – hvis det er det hun og Slottet ønsker. Hun er motivert og interessert, og ut ifra det vi har sett nå, så har hun de egenskapene som gjør at hun kan passe inn, sier obersten.

– Planene ikke lagt

Prinsessen ga ikke selv noen intervjuer under besøket.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, svarer følgende på spørsmål om eventuell videre militærtjeneste:

– Prinsessens planer og videre utdanningsløp etter videregående skole er ikke lagt ennå. Det er ingen konstitusjonelle føringer for hvilken utdanning statsoverhodet må ha. Prinsessen ser fram til å lære mer om Forsvaret.

Spesialkommandoen sier at de setter stor pris på besøket.

– Det betyr veldig mye for forsvaret, og vi setter veldig stor pris på det engasjementet og den interessen som kongehuset har for Forsvaret. Det er en utrolig viktig relasjon vi har, sier Lilleby.

I fritt fall. I forkant av hoppet ble prinsessen drillet i hvordan hun skulle holde armene i svevet.

Lange tradisjoner

Det har lenge vært tette bånd mellom kongehuset og Forsvaret. Prinsessens far, kronprins Haakon, er general og admiral – de høyeste militære gradene i Norge. Det samme gjelder bestefaren, kong Harald, som formelt sett også er det norske forsvarets øverstkommanderende.

Kong Harald startet sin militære karriere på befalsskolen i kavaleriet.

– Da jeg begynte i Forsvaret hadde jeg nettopp hatt gulsott, og var i veldig dårlig form. Det var ikke akkurat en optimal tilstand for en rekrutt, sa kong Harald til Gardisten i 2012.

Kronprins Haakon hadde på sin side førstegangstjeneste i marinen. Han har gjort det klart at barna selv skal få bestemme om de vil følge familietradisjonen og gå inn i Forsvaret.

Prinsesses besøk hos Forsvaret var en gave hun fikk til konfirmasjonen i 2019.

– Når det gjelder mine barn, får de bestemme det selv. Jeg er forelder og kan gi råd som alle andre foreldre, sa han i et intervju med Soldatnytt i 2019.

Jegertroppen består av vernepliktige kvinnelige soldater og tilbyr ifølge Forsvaret et unikt tilbud til dem som ønsker en virkelig stor utfordring i løpet av førstegangstjenesten. Jegeraspirantene blir trent til å drive blant annet fallskjermtjeneste, skyting med håndvåpen, operativ bilkjøring, overlevelse og patruljetjeneste.

Powered by Labrador CMS