Morgendrillen

TALSPERSON: Jonny Karlsen begynte nylig i jobben i Forsvarets operative hovedkvarter.

Jonny Karlsen mener krigen i Ukraina gjør det vanskeligere å skille mellom ekte nyheter og desinformasjon

Han klarer seg ikke uten Vestlandslefse og Ballerinakjeks på øvelse, men fikk servert prosecco av italienerne på Cold Response.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Jonny Karlsen

Alder: 48

Yrke: Talsperson i Forsvarets operative hovedkvarter

Sted: Bodø

Når og kanskje viktigst: hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg er egentlig selve definisjonen på et B-menneske, så når alarmen på mobilen slår seg på klokken 06.00 om morgenen, så er jeg fortsatt like forvirret selv etter så mange år i arbeidslivet. Men jeg våkner likevel såpass raskt at jeg rekker å slå den av etter første ring.

Hva er det første du gjør?

– Jeg har for vane å sjekke diverse nettaviser på mobilen før jeg står opp og hopper i dusjen. Det ligger til jobben å følge nyhetsbildet.

Når starter arbeidet?

– Er på arbeid en gang mellom sju og halv åtte. Ikke lenge etterpå starter dagens første møte.

Pensko eller feltstøvler?

– Helt klart feltstøvler. Rett og slett fordi jeg bruker arbeidsuniformen på jobb. Det kan bli mye vandring i lange korridorer i løpet av arbeidsdagen, så noen ganger skulle jeg ønske at vi kunne bruke joggesko.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg har aldri løpt maraton, men prøver å holde meg i form med å jogge. Jeg og en kompis har lenge sagt at vi skal delta på Berlin maraton, mest for å motivere hverandre til å trene mer. Lurer på om det noen gang blir noe av den turen?

Beste triks for velferd på øvelse?

– Er det mulig å være på øvelse uten kaffe, Vestlandslefse og Ballerinakjeks?

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Under øvelse Cold Response i mars skulle jeg følge media på en pressetur ut til det italienske hangarskipet «Giuseppe Garibaldi». Da det ble tid for litt matservering så disket italienerne også opp med prosecco. Det er jeg rimelig sikker på at ikke ville skjedd på en norsk pressetur.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Før jobben min i FOH, så jobbet jeg med kommunikasjon i Heimevernet. Områdesjefene i HV er utrolig dyktige, motiverte og gjør en innsats langt utover det de får kompensert for. Så om mulig, ville jeg delt FR med alle sammen!

Smartklokke – yay or nay?

– På jobb – nay. I fritiden – yay. Jeg elsker elektroniske duppeditter og smartklokke må man ha. Dessverre passer det ikke å bruke den på jobb.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– I ytterste konsekvens er det demokratiet og ytringsfriheten i Norge som vi soldater skal slåss for. Krigen i Ukraina utfordrer dette med blant annet å gjøre det vanskeligere å skille ekte nyheter og desinformasjon. Påvirkningsoperasjoner, propaganda, cyber-angrep og andre sammensatte trusler gjør at jobben til meg og mine kollegaer innenfor kommunikasjon stadig blir mer viktig. Utfordringen ligger i å få folk til å forstå at Norges sikkerhet er noe som burde angå oss alle.

Powered by Labrador CMS