Nyheter

FLY: Forsvarets operative hovedkvarter varsler om «dynamisk» russisk aktivitet i nord. På bildet ser vi et russisk Mainstay fly som ble identifisert over Norskehavet 2. februar 2022.
FLY: Forsvarets operative hovedkvarter varsler om «dynamisk» russisk aktivitet i nord. På bildet ser vi et russisk Mainstay fly som ble identifisert over Norskehavet 2. februar 2022.

Enoksen: Ser økte militære beskyttelsestiltak rundt kjernevåpen i nord

Forsvarets operative hovedkvarter sier at den russiske militære aktiviteten er defensiv i sin natur.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ingen grunn til uro, og sjefen sover godt om natta, sier Preben Aursand og viser til en uttalelse fra sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) Yngve Odlo.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er viktig å understreke at den russiske aktiviteten er dynamisk og i russisk økonomisk sone. Akkurat nå som vi prater sammen går aktiviteten som normalt, sier Aursand i FOH til Forsvarets forum.

Økonomiske soner går omtrent 200 nautiske mil ut i havområdet fra et land. Kyststatene har som hovedregel eksklusiv rett til naturressursene i sonen, står det i Store norske leksikon.

Les også: Krigen kommer til å påvirke den sikkerhetspolitiske «arkitekturen» i Europa i mange år framover, sier Yngve Odlo

Støre: Økt militær aktivitet i nord

Det er gått en uke siden Russland innledet invasjonen mot Ukraina, noe som har preget hele Europa. Da statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag deltok på markeringen av at det første Poseidon overvåkningsflyet har ankommet, sa han at flyene var en viktig ressurs for Norge og Natos årvåkenhet.

FØLGER MED: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen og statsminister Jonas Gahr Støre sier begge at Russland har økt sin militære aktivitet i nord.
FØLGER MED: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen og statsminister Jonas Gahr Støre sier begge at Russland har økt sin militære aktivitet i nord.

– Putin har satt sine atomvåpen på økt beredskap. Dette er en uakseptabel opptrapping. Når Russland øker beskyttelsen av sine atomvåpen, fører det til økt militær aktivitet i nord. Den er ikke rettet mot Norge, men det er en aktivitet som vi følger nøye med på. På vegne av oss selv og andre.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) utdyper sin regjeringskollegas uttalelse overfor Forsvarets forum:

– Nato er en forsvarsallianse, og Putin vet at vi ikke vil angripe Russland. Likevel har Putin satt sine kjernevåpen i økt beredskap, og vi ser en russiske retorikk som skaper utrygghet i Vesten. Det er en uakseptabel oppførsel, skriver han i en e-post, og legger til:

– Også i nord ser vi at Putin har økt militære beskyttelsestiltak rundt sine kjernevåpen. Dette er defensive tiltak fra russisk side. Vi ser ikke en eksplisitt militær trussel mot Nato eller norsk territorium nå, men samtidig er situasjonen i Europa mer uforutsigbar enn på lenge.

Enoksen skriver at sanksjonene mot Russland vil smerte regimet til Russlands president Vladimir Putin. Russiske myndigheters motsvar på sanksjonene kan også ramme norske aktører og interesser, skriver han.

– Ingen grunn til bekymring

Det operative hovedkvarteret vil ikke konkretisere hva den russiske militære aktiviteten innebærer.

– Vi ønsker ikke å gå ut med detaljer, men som nevnt er det ingen grunn til bekymring. Fra Forsvarets side pågår det vanlige operasjoner for å holde oss orientert om situasjonen, sier Aursand.

Samtidig som FOH opplyser om økt militær aktivitet i nord, ble det også kjent torsdag at Russland trekker seg som observatør fra storøvelsen Cold Response, som finner sted i Norge mot slutten av måneden.

Aursand sier at de har fått en begrunnelse for den russiske avgjørelsen, men at de likevel ikke vil gå i detaljer innholdet i det:

– Det er synd at de ikke ønsker å delta som observatør, men vi respekterer deres avslag på invitasjonen – samtidig ønsker vi å være transparente i forbindelse med Cold Response for å unngå eventuelle misforståelser. Begrunnelsen for avslaget er ikke opp til meg å gjengi, sier Aursand.

Økt norsk aktivitet

Tidligere i uka uttalte FOH at Forsvaret var ute med flere fartøy og fly for å «gi et godt bilde av totalaktiviteten i nord». Da var ikke den russiske aktiviteten høyere enn normalt, ifølge FOH.

Forsvarsminister Enoksen viser til at den norske beredskapen tilpasses situasjon.

– Vi fortsetter å ha høy årvåkenhet i nord, og tilpasser kontinuerlig vår beredskap. Dette er en tid hvor det er viktig å stå sammen med allierte og nordiske partnere.

Powered by Labrador CMS