Nyheter

MER PENGER: Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram under presentasjonen av langtidsplanen for Forsvaret 5. april.

Forsvar blant vinnerne i revidert budsjett

Lekkasjer tyder på at regjeringen vil prioritere forsvar, politi og beredskap i revidert budsjett.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett 14. mai. Det er ventet mer penger til forsvar og beredskap.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre har allerede annonsert en økning på syv milliarder kroner til Forsvaret for å styrke operative evnen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Forsvar, politi og beredskap er etter alt å dømme blant hovedsatsingene når regjeringen legger fram forslag til revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har for lengst kunngjort at styrkingen av Forsvaret står helt i toppen av hans prioriteringsliste. Økt satsing innebærer at Norge når Natos toprosentmål i løpet av året.

Regjeringen har åpent gått ut med flere satsinger i løpet av de siste ukene, og lekkasjene har spent fra smått til stort.

Støre la selv fram nyheten om at Forsvaret styrkes med sju milliarder kroner.

– Vi skal øke den operative evnen til Forsvaret. To milliarder kroner går til å trene, øve og fly mer, og for å håndtere den ekstraordinære kostnadsveksten, sa han på en pressekonferanse sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i begynnelsen av mai.

I tillegg vil regjeringen bruke mer penger på støtte til både Ukraina, ved å fremskynde Nansenprogrammet, og til økt bistand til Gaza.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) påpeker at krigen startet etter at regjeringen la fram statsbudsjettet i fjor høst, og at de nå mener det er viktig å øke støtten. Planen er at ubrukte bistandsmidler skal omdisponeres til Gaza, opplyser hun.

Andre storsatsinger som er varslet, gjelder politiets bekjempelse av gjengkriminalitet og tollvesenets arbeid for stanse smugling av narkotika inn i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS