Nyheter

UNNTAK: Forsvaret får bruke plastskjeer i feltrasjonene sine fordi andre alternativ ikke strekker til.

Forsvaret får unntak fra lovverk om bruk av engangsplast

Skjeer i papir, tre og kjeks gjorde ikke jobben for soldatene i felt da Forsvaret testet alternativer.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av 2021 ble det forbudt å bruke engangsplast i Norge. Forsvaret blir et unntak fra dette, fordi alternativene ikke fungerer. Forsvaret har, i samarbeid med Drytech, forsøkt å finne alternativer til plastskjeene i de bruker i feltrasjoner uten hell, skriver NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De materialene som allerede har blitt prøvd ut er:

  • Papir

Problemet med papir oppstår når materialet, sammen med fukt og temperatur, ikke tåler motstanden og blir ødelagt under omrøring.

  • Tre

Noen av de samme problemene oppstår ved bruk av tre, som også knekker under tilberedning. I tillegg til at de som ikke knekker blir flate under ventetiden som gjør at disse ikke egner seg til å spise med.

  • Spiselige materialer som kjeks

Igjen støter de på samme problemet, disse blir også for skjøre og hvis de ikke knekker under pakking, blir de allikevel ødelagt under omrøring.

  • Et materiale som heter CPLA

CPLA er laget av polymelkesyre og tåler varme. Men dette regnes fremdeles som plast under plastdirektivet og kan derfor ikke være en løsning.

Les også: Pål H. Stenberg mener at alle leirer skal servere samme mat og diskuterer gjerne ernæring med forsvarssjefen

Siden alternativene ikke er gjennomførbare for Forsvaret har Miljødirektoratet godkjent bruken av plastskjeer som en midlertidig løsning. Forsvaret har fått 400.000 plastskjeer til dispensasjon. De skal kun brukes i feltrasjon.

Powered by Labrador CMS